Nieuwe ontdekkingen op site kolossen van Memnon in Egypte

Een team van archeologen heeft nieuwe spectaculaire ontdekkingen gedaan op de de site van de kolossen van Memnon in Luxor, in het zuiden van Egypte. De vondsten veranderen grondig de kijk op de beroemde site.

De ontdekkingen van de Europese en Egyptische archeologen werden bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Thebe van de Egyptische premier Ahmad Nazif, minister van Cultuur Faruk Hosni en het hoofd Egyptische oudheden, Zahi Hawass.

De archeologen presenteerden een standbeeld van 3,62 meter hoog van de echtgenote van Amenhotep III, Tiye, twee sfinxen die het koninklijke paar voorstellen en tien standbeelden in zwart graniet van Sekhmet, de godheid met een leeuwenhoofd.

De Kolossen van Memnon zijn twee enorme standbeelden van farao Amenhotep III, een farao uit de achttiende dynastie, op de westoever van de Nijl nabij Luxor. De beelden zijn gemaakt 3.400 jaar geleden. In 27 voor Christus was er een aardbeving in dit gebied, die een van de beelden ernstig beschadigde.

"Door de ontdekking van die nieuwe standbeelden verandert de kijk op de site volledig. Het wordt een van de belangrijkste openluchtmusea uit de tijd van de farao's, verklaarde Hurig Suruzian, de directrice van het team. (afp/sps)

UNKNOWN