Nieuwe mensaap ontdekt, en al meteen met uitsterven bedreigd

AFP
Op het Indonesische eiland Sumatra is een nieuwe orang-oetansoort ontdekt, de tapanuli. De relatief kleine groep leeft in het Batang-Toruwoud en vormt volgens wetenschappers de derde soort van de orang-oetan. 

De nieuwe soort wijkt onder meer qua skeletbouw en gebit van de andere twee af. De groep vormt wereldwijd de zevende grote apensoort, waartoe ook de in Afrika levende gorilla's, chimpansees en bonobo's worden gerekend.

Tegelijk met de ontdekking komt ook de zorg over het voortbestaan van deze mensaap, een van onze naaste familieleden. Een bioloog van het Sumatran Orangutan Conservation Programme schat dat er niet meer dan 800 tapanuli's zijn, waardoor de soort met uitsterven bedreigd wordt.

Biologen dachten lang dat er maar één soort orang-oetan bestond. Pas in 1996 werd een tweede soort ontdekt. Eén soort leeft op Sumatra, de andere op Borneo. De dieren, met hun kenmerkende roodbruine vacht, kunnen tot 45 jaar oud worden.

AFP
AFP5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ingrid mertens

  Met respect voor deze prachtige dieren

 • Boseau Boseau

  Als je ooit in de ogen van een bonobo hebt gekeken dan kan je niet anders dan u verantwoordelijk voor hen voelen!

 • René Lenaerts

  Ik laat me dus voor geen geld ter wereld ontdekken!

 • Gino De Neef

  Gezien het feit dat die beestjes nu pas ontdekt zijn is het helemaal niet correct te stellen dat ze bedreigd zijn omdat er maar 800 zijn. Het is immers niet geweten of er ooit veel meer waren of niet.

 • Ronny Brodeoux

  jammer dat ze ontdekt zijn , zo niet waren ze nu niet bedreigd.