Nieuwe krater op Mars per toeval ontdekt

Screenshot YouTube
Op Mars is een nieuwe krater waargenomen op basis van 'voor en na'-foto's. De meer dan 45 meter brede krater ontstond eind maart 2012 al, maar werd pas een paar maanden geleden per toeval ontdekt door Bruce Cantor. De Amerikaanse nieuwssite Huffington Post spreekt van een primeur, gezien het om de grootste krater gaat die op dergelijke manier gespot werd.

Cantor was op basis van afbeeldingen van de Mars Reconnaissance Orbiter weersvoorspellingen voor de rode planeet aan het opstellen, toen zijn oog op een donkere vlek viel. De wetenschapper bestudeerde vervolgens oudere foto's van de plek. Hij bemerkte dat de krater ontbrak op foto's die genomen waren op 27 maart 2012, maar wel te zien was op die van 28 maart 2012, oftewel een dag later. Onderzoek met een ander instrument bracht uitsluitsel: op foto's die dateren van januari 2014 waren twee kraters te zien waarvan er in januari 2012 nog geen spoor was. De controle bevestigde dat de donkere vlek een nieuwe inslagkrater is.

In de buurt van beide kraters zijn ook meer dan tien kleinere kraters waargenomen, allicht een gevolg van het ontstaan van de grotere kraters. De grootste put is vermoedelijk ontstaan door de inslag van een object zo groot als een wagen. Het betreft een krater van zo'n 48,5 bij 43,5 meter groot. "Het object moet zo'n drie tot vijf meter lang zijn geweest", aldus nog Cantor.