Nieuwe koepel met betere telescoop voor volksterrenwacht Mira

De koepel wordt van het dak verwijderd.
Twitter: VSW Mira De koepel wordt van het dak verwijderd.
Vandaag heeft een gespecialiseerde firma de oude 800 kilo zware Schmidt-koepel van het dak gehaald en in de tuin van de aanpalende abdij neergelaten, drie verdiepingen lager, om plaats te maken voor een nieuwe koepel in augustus of september. Ook krijgt de koepel een nieuwe, veel krachtigere telescoop tegen de jaarwisseling.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Aanleiding voor de werkzaamheden is dat de volksterrenwacht in september 50 jaar wordt. Mira beschikt over twee koepels, waarvan de Schmidt-koepel de kleinste is. Hij werd in 1975 geplaatst maar biedt slechts plaats aan tien à vijftien mensen. Met de groeiende belangstelling voor de volksterrenwacht is dat te klein. In de nieuwe, grotere koepel zal plaats zijn voor 25 mensen.

Nieuwe telescoop
Een nieuwe, krachtiger telescoop zal ook de bestaande vervangen. Mira organiseerde hiertoe de afgelopen maanden een crowfundingsactie die al meer dan 28.000 euro opgebracht heeft. Samen met eigen middelen is dat ruim voldoende om de beoogde automatische 50 cm-spiegeltelescoop aan te schaffen. "Omdat de crowfunding meer geld opbracht dan verwacht, overwegen we om in plaats daarvan een 60 cm-telescoop aan te kopen. We bestuderen hiervoor drie pistes", aldus Mira-woordvoerder Philippe Mollet.

De crowdfunding is afgelopen, maar er is nog altijd een projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting geopend. "Die middelen zullen we gebruiken voor de aankoop van allerhande accessoires, camera's, de opbouw... Als we voldoende financiën vinden, kopen we bijvoorbeeld een spectroscoop aan waarmee we het licht van sterren kunnen ontleden."