Nieuwe grootschalige zoektocht naar buitenaards leven

De wetenschappers maken gebruik van Very Large Array (VLA) telescopen.
thinkstock De wetenschappers maken gebruik van Very Large Array (VLA) telescopen.
Wetenschappers aan het Amerikaanse SETI-instituut zijn een onderzoek gestart in de hoop bewijs te vinden van buitenaards leven. Ze maken hiervoor gebruik van de nieuwste technieken en telescopen. Ze doen ook beroep op de bevindingen van amateurwetenschappers. “Bepalen of we de enige zijn in het universum die technologisch bekwaam zijn om te leven, is een van de boeiendste vragen in wetenschap”, klinkt het bij Tony Beasleu, directeur van het Nationale Radio Astronomie Observatorium.

Wetenschappers aan het SETI-instituut, gewijd aan onderzoek naar buitenaarde intelligentie, willen met behulp van nieuwe technieken opnieuw op zoek gaan naar mogelijk bewijs van buitenaards leven. Ze zullen hierbij zoeken naar zogenaamde “technomarkeerders”, bepaalde afwijkingen in de data die wijzen op leven op andere planeten. Levensvormen, al dan niet intelligent, kunnen indicatoren produceren zoals grote hoeveelheden zuurstof, kleinere hoeveelheden methaan, en een verscheidenheid aan andere chemische stoffen, aldus de deskundigen.

De wetenschappers zijn voor  dit onderzoek een systeem aan het wikkelen dat verder bouwt op de bestaande Very Large Array (VLA) telescoop in Mexico. Daarnaast bouwen de wetenschappers ook aan computermodellen die buitenaardse omgevingen nabootsen om toekomstige zoektochten naar bewoonbare planeten  buiten het zonnestelsel te kunnen ondersteunen. Op basis van deze simulaties kunnen ze nagaan of geobserveerde planeten al dan niet leven kunnen ondersteunen.

Amateurwetenschappers

De organisatie doet daarnaast ook een oproep aan de het brede publiek. Ze willen zo de gegevens verzamelen van verschillende telescopen over de hele wereld en zoeken naar signalen van intelligente beschavingen. Ze hopen dat amateurwetenschappers interessante dingen in de data kunnen vinden van onbekende natuurverschijnselen tot zelfs buitenaards leven.