Nieuwe camera zoekt van ver wapens onder kleren

Er is alweer een nieuw wapen in de strijd tegen misdaad en terrorisme, en daarmee ook een nieuw probleem voor de bescherming van de privacy, zo schrijft de Sunday Times. Ditmaal gaat het om een camera die tot op een afstand van ruim 25 meter dwars door elk kledingstuk kan kijken en zo wapens, drugs of explosieven kan opsporen.


Geen anatomische details
Die camera zou kunnen worden gebruikt in treinstations, winkelcentra en andere openbare plaatsen en volgens de ontwerpers wordt wel onder de kleding 'gekeken' maar worden daarbij geen anatomische details getoond - wat één van de hinderpalen die de installatie van een soort x-straalsysteem bij het controleren van vliegtuigpassagiers tegenhield.

Voor ruimtevaart en astronomie
Het nieuwe systeem, dat T500 werd genoemd, wordt ontwikkeld door het Britse bedrijf ThruVision, een 'spin off' van het befaamde Rutherford Appletonfysica-laboratorium. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in ruimtevaart en astronomie, maar tijdens proeven ontdekten de vorsers dat camera's die door wolken kosmisch stof konden kijken, ook geen problemen zouden hebben om door te dringen achter kledingstukken, ongeacht het materiaal waarvan die zijn gemaakt.


Getest in banken
De T500 wordt deze week voor het eerst getoond op een gespecialiseerde beurs voor veiligheidsuitrusting - hoewel een kleiner model met korter bereik al in de praktijk wordt getest in de lobby van enkele grote Londense banken. Het systeem werkt door het opsporen en meten van terahertzgolven die door alle personen en voorwerpen worden uitgezonden. Het kan worden gekoppeld aan een computer, zodat het automatisch elke voorbijganger scant en bij het zien van iets verdachts de menselijke controleur waarschuwt.

Semtex of boetseerklei, cocaïne of suiker?
Ook de T-golven die worden veroorzaakt door verschillende materialen verschillen, zodat een gevaarlijk explosief als semtex niet verward kan worden met boetseerklei, en zodat cocaïne duidelijk wordt ondescheiden van suiker. (belga/lb)

UNKNOWN