Nieuw onderzoek onthult dat er te veel onderzoeken zijn

De overvloed aan wetenschappelijk onderzoek dreigt ervoor te zorgen dat door informatie overstelpte wetenschappers bepaalde studies of theorieën over het hoofd zien.
Kos De overvloed aan wetenschappelijk onderzoek dreigt ervoor te zorgen dat door informatie overstelpte wetenschappers bepaalde studies of theorieën over het hoofd zien.
De wetenschap verdrinkt in een overvloed aan nieuwe studies en er kwam - uiteraard - een studie aan te pas om dat aan te tonen. Het probleem? De wetenschappelijke literatuur overstijgt de capaciteit van wetenschappers om dat allemaal te lezen, laat staan het te onthouden.

In een studie met als titel 'Het verval van de aandacht in de wetenschap' besluiten professoren van universiteiten uit Finland en Californië dat "de exponentiële groei van het aantal wetenschappelijke onderzoeken het almaar moeilijker maakt voor onderzoekers om op de hoogte te blijven van de publicaties die voor hen relevant zijn".

Minder aandacht
"Bijgevolg", zo luidt het, "brokkelt de aandacht die kan besteed worden aan specifieke studies snel af".

Hoewel deze studie over het groeiende aantal academische studies handelt, kunnen we deze trend wellicht allemaal beamen. We dreigen bedolven te raken onder een lawine aan informatie, waardoor de impact ervan wegdeemstert. Of het nu om een nieuwsfeit, een studie, een opinie, een tweet of een uitspraak gaat.

De bezorgdheid omtrent de beschikbaarheid van informatie slaat meestal op cultuur: muziek, films, tv enzovoort. Maar deze nieuwe studie toont dus aan dat dit averechtse effect ook voor wetenschap geldt.

Oeps, over het hoofd gezien
Het gevaar schuilt daarin dat de exponentiële groei van wetenschappelijke literatuur en de beperkte capaciteit van wetenschappers om bij te blijven ervoor kan zorgen dat belangrijk onderzoek en belangrijke nieuwe theorieën over het hoofd worden gezien.