Nieuw mysterie blootgelegd bij Stonehenge

De omgeving rond Stonehenge herbergt nog vele geheimen.
Getty Images De omgeving rond Stonehenge herbergt nog vele geheimen.
Terwijl vandaag een massa toeristen samenkomt aan Stonehenge om er de winterzonnewende te vieren, zijn archeologen naarstig op zoek naar de geheimen die het gebied nog niet heeft prijsgegeven. De meest recente vondst is een mysterieuze put die met opmerkelijke precisie werd uitgegraven.

Het landschap rond het historische monument wordt op dit moment nog in tweeën gesplitst door een drukke weg. Op termijn is het de bedoeling de weg te vervangen door een tunnel. Voor het zover is, zijn archeologen het hele gebied aan het uitkammen om de geheimen in kaart te brengen die het nog herbergt.

Aan de vooravond van de winterzonnewende leverde de studie een raadselachtige nieuwe ontdekking op, vlakbij het beroemde mystieke monument. Het gaat om een put van bijna een meter diep, wellicht uitgegraven met hertengeweien maar desondanks met grote precisie ontworpen.

Poort of grenspaal?

Experten vermoeden dat de put bedoeld was om een grote houten paal op te trekken. Een kleine geul verbindt de plek met een gelijkaardige constructie. De gigantische palen zouden in het landschap vanop kilometers afstand zichtbaar geweest zijn. Maar waarvoor dienden ze? Dat antwoord moeten de onderzoekers schuldig blijven. "Een poort? Een grenspaal? Een schutting? We weten het niet", zegt archeoloog Nick Snashall aan The Guardian.

Het onderzoek in het kader van de herinrichtingsplannen bleek al bijzonder vruchtbaar. Er werden diverse nieuwe vondsten gedaan, waaronder enkele begraafplekken, en foutieve hypothesen werden weerlegd, zoals een veronderstelde grafheuvel die er geen bleek te zijn.

En het gebied heeft wellicht nog veel meer verrassingen in petto. Naarmate de planning en later de graafwerken aan de tunnel vorderen, vermoeden de onderzoekers dat er nog meer mysterieuze vondsten aan het licht zullen komen.