Ga naar de mobiele website
^ Top

Niet voor gevoelige zwemmers: nieuwe test onthult hoeveel urine er in zwembad zit

thinkstock
In een zwembad urineren: olympische zwemmers beschouwen het als de normaalste zaak van de wereld. En ze zijn niet alleen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Die vond maar liefst tot 75 liter urine in openbare zwembaden, zo schrijft de Engelse krant 'The Guardian'.

We denken er liever niet over na. En wanneer we de vraag worden gesteld of we het ook wel eens doen, ontkennen we het vaak staalhard. Maar mensen urineren wel degelijk in het zwembad. Wie graag zwemt, maar op hygiëne gesteld is, stopt hier maar beter met lezen.

Zoetstof

Onderzoekers zijn erin geslaagd om voor het eerst aan te duiden in welke mate er gewaterd wordt tijdens het zwemmen. Ze ontwikkelden een nieuwe test die aangeeft hoeveel urine er in een grote hoeveelheid water zit. De test meet de hoeveelheid acesulfaam-K, een artificiële zoetstof die vaak gebruikt wordt in verwerkt eten. Het verlaat ongewijzigd ons lichaam.

De onderzoekers zochten drie weken lang naar het gehalte acesulfaam-K in twee Canadese zwembaden. Volgens hun berekeningen hadden zwemmers maar liefst 75 liter urine in een groot zwembad - ongeveer een derde van een olympisch bad - gelost. In een tweede zwembad, half zo groot als het eerste, werd zo'n 30 liter urine gevonden.

Jacuzzi's

"Onze studie toont aan dat mensen wel degelijk urineren in publieke zwembaden en jacuzzi's", reageert hoofdauteur Lindsay Blackstock van de universiteit van Alberta aan 'The Guardian'. "Maar we hebben het aantal badgasten niet geteld tijdens die drie weken... Dus we kunnen niet schatten hoeveel plasmomenten er per dag waren."

Met de acht jacuzzi's die het onderzoeksteam onder de loep nam, bleek het nog erger gesteld. Bij één hoteljacuzzi lag de concentratie zoetstof tot drie keer hoger dan bij het ergste zwembad.

Hygiëne promoten

In elk van de 31 Canadese zwembaden en jacuzzi's die uiteindelijk onderzocht werden, bleek geürineerd. "We willen deze studie gebruiken om gepaste hygiëne bij het zwemmen te promoten", aldus Blackstock. "We moeten allemaal aan elkaar denken en het zwembad verlaten om naar het toilet te gaan wanneer de nood hoog is."

Meer over17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Pierre Bos

  Weer een non-event, want de verhouding urine is ongeveer 1 op 20.000 liter water, dat continu met chloor gezuiverd en gefilterd wordt.

 • Peter Buyck

  En dan maar zwijgen zeker van dat festivalexperiment dat urine zou recycleren tot bronwater voor bier....

 • Peter Buyck

  En hebben de chloor en ozon hierop geen effect? 75 liter op enkele miljoenen dat regelmatig gefilterd wordt...

 • Anonymous

  Is dat de nieuwe cover van Nirvana Nevermind next generation ... Smells like urine spirit

 • jean prietpraat

  Lijkt mss vies maar urine is het zuiverste in ons lichaam , het bevat normaal gezien geen bacterien . Andere vloeistoffen zoals speeksel bevatten miljarden bacterien

Meld een bug