Niet meteoorinslag maar eigen winden deden dino's uitsterven

PHOTO_NEWS
Dinosaurussen waren 65 miljoen jaar geleden verantwoordelijk voor hun eigen ondergang omdat ze een klimaatopwarming veroorzaakten door hun gigantische methaanproductie via winden en 'boertjes'. Dat schrijft een Schotse wetenschapper in The Sunday Times.

Er zijn in het verleden al veel theorieën ontwikkeld over het uitsterven van de dinosaurussen, zowat 65 miljoen jaar geleden. Toch blijft de vraag of een meteorietinslag, met een grote vulkanische activiteit als gevolg, de belangrijkste oorzaak blijft van het uitsterven van de grootste dieren op aarde ooit.

Krachtiger gas
Wetenschappers van de Schotse University of St. Andrews zeggen dat dino's zelf te veel methaangas produceerden, met een opwarming van de aarde als gevolg. Dat methaan kwam uit hun lichaam via winden en oprispingen. Methaangas is een nog veel krachtiger broeikasgas dan CO2.

520 miljoen ton
Professor Greame Ruxton berekende dat dinosaurussen tot 520 miljoen ton methaangas per jaar produceerden. De huidige veestapel - koeien produceren dagelijks 200 liter methaangas - zorgt voor een uitstoot van 100 miljoen ton methaangas per jaar. Een vijfde van de uitstoot van dino's dus.

Miljoenen jaren geleden
Ruxton en zijn collega's berekenden de uitstoot van 250 tot 65 miljoen jaar geleden. "We kwamen tot de vaststelling dat dinosaurussen meer methaan produceerden dan alle natuurlijke en door menselijke activiteit veroorzaakte uitstoot ooit samen", klinkt het.