Ga naar de mobiele website
^ Top

Niemand blijft langer dan 45 minuten in stilste kamer

Een anechoïsche kamer.
AP Een anechoïsche kamer.
Iedereen houdt wel eens van absolute stilte, maar blijkbaar mag het niet te lang duren. Volgens het Guinness Book of World Records is de stilste plaats op aarde de 'dode kamer' van het Orfield Laboratorium in het zuiden van het Amerikaanse Minneapolis. Tot nu toe kon nog niemand langer dan 45 minuten in de kamer blijven.

De anechoïsche kamer, of dode kamer, van het Orfield lab wordt gezien als de stilste plaats op aarde. De kamer is volledig omgeven door kunststofplaten die versterkt zijn met glasvezel. Die zorgen ervoor dat de kamer ongeveer 99,99 procent van al het geluid opneemt.

Steven Orfield, de oprichter van het lab, daagt mensen uit om in het donker in de kamer te verblijven. Een reporter wist voorlopig het langste in de kamer te vertoeven: 45 minuten. Blijkbaar beginnen mensen te hallucineren in de kamer, waardoor het onmogelijk wordt om erin te blijven.

Jij bent het enige geluid
"Als het stil is, dan passen de oren zich aan", aldus Orfield. "Des te stiller de omgeving, des te gevoeliger het oor. Je hoort je eigen hart slaan, je maag lijkt opeens te brullen. In de dode kamer hoor je enkel alle geluiden van het eigen lichaam. Je kan jezelf ook niet oriënteren in het donker, want tijdens het wandelen doe je dat op basis van geluiden. De enige manier om lange tijd in de kamer te verblijven is op een stoel, en dan nog."

De kamer wordt onder meer gebruikt door ruimtevaartorganisatie Nasa. Kandidaat astronauten moeten in de kamer op water drijven, en vervolgens wordt gekeken hoe lang hallucinaties achterwege blijven. Eens die er zijn, moeten de astronauten die kunnen verdrijven en geconcentreerd blijven. Als ze dat niet kunnen, mogen ze niet naar de ruimte, aangezien dat één grote anechoïsche kamer is.

Meer over


Meld een bug