New Horizons maakt eerste kleurenfilmpje van Pluto

De ruimtesonde New Horizons heeft voor het eerst een filmpje gemaakt waarop de dwergplaneet Pluto en zijn grootste maan Charon in kleur én in beweging te zien zijn. De resolutie mag dan ietwat teleurstellend zijn, het filmpje toont alvast wel dat Pluto beige/oranje is en Charon grijs.

Het filmpje is samengesteld uit negen beelden die New Horizons maakte tussen 29 mei en 3 juni. De ruimtesonde bevond zich toen op 49 tot 54 miljoen kilometer van de dwergplaneet en zijn maan.

In een eerste versie (boven) is de camera gefocust op Pluto. Deze versie toont Pluto in het midden, terwijl zijn maan errond cirkelt. Dit is geen getrouwe weergave van de werkelijkheid: omdat Charon aan de dwergplaneet trekt, staat Pluto eigenlijk niet helemaal stil. Dat is te zien in de tweede variant (beneden), waarin de focus ligt op het zwaartekrachtpunt.

New Horizons zal Pluto op 14 juli het dichtst naderen. Met een snelheid van 43.000 kilometer per uur zal de sonde de dwergplaneet voorbij vliegen. Naarmate de sonde Pluto nadert, zullen zijn beelden meer en meer details van het oppervlak van Pluto en Charon vrijgeven.