Neurochirurg vindt valhelmen voor fietsers nutteloos

BELGA
Nu de Giro bezig is en de Tour de France en de zomer eraan komen, halen veel mensen hun fiets opnieuw boven. Voor hun veiligheid kopen veel fietsers een valhelm, maar dat is geldverspilling volgens een gerenommeerde neurochirurg.

Dokter Henry Marsh van het St. George Hospital in Londen zegt dat valhelmen te zwak zijn om echt bescherming te bieden. Volgens Marsh zou geen helm dragen zelfs veiliger zijn dan wel een helm dragen, omdat automobilisten dichter bij fietsers met helm rijden.

Marsh baseert zich op een studie die zegt dat automobilisten gemiddeld ongeveer 8,5 centimeter dichter rijden bij een fietser met helm dan bij een fietser zonder helm, omdat ze fietsers met helm veilger en meer voorspelbaar beschouwen.

Angie Lee van het 'Bicycle Helmet Initiative Trust' is helemaal niet opgezet met de uitspraken van Marsh: "Ik hoop dat hij de verantwoordelijkheid op zich neemt voor fietsers die zijn raad opvolgen en daardoor gewond raken." Volgens Lee zijn er veel neurochirurgen die de mening van Marsh niet volgen, ze raadt dus iedereen aan om een helm te dragen.

"Ik draag nooit een helm. In landen waar helmen verplicht zijn, is het aantal gewonde fietsers niet gedaald."

Dokter Henry Marsh