Nederlandse taalkundige P.C. Paardekooper overleden

De Nederlandse taalkundige Petrus Cornelis Paardekooper is vorige week woensdag op 93-jarige leeftijd overleden in het West-Vlaamse Snaaskerke. Dat melden verschillende websites.

P.C. Paardekooper is bekend om zijn 'Systeem Paardekooper', waarbij typografische tekens gebruikt worden om de functie van een zinsdeel aan te geven, alsook om zijn 'ABN-gids voor correct taalgebruik' en 'ABN-uitspraakgids'.

De man doceerde onder meer Nederlandse taalkunde aan de Kulak, de campus Kortrijk van de KU Leuven, en gaf ook les in Leiden en Utrecht.

Vereniging Nederland en Vlaanderen
Paardekooper was een pleitbezorger van de Vlaamse Beweging. Hij schreef het boekje 'Er zijn geen Belgen' (1962), waarin hij volgens Neder-L, het elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek, opriep tot de vereniging van Vlaanderen en Nederland. De publicatie zorgde voor controverse in België en vervolgens werd hem enige tijd de toegang tot ons land ontzegd.

"Paardekooper was een van de productiefste, origineelste en veelzijdigste Nederlandse taalkundigen van de twintigste eeuw. (...) Zijn werk wordt gekarakteriseerd door een groot opmerkingsvermogen en een al even grote eigenzinnigheid", aldus Neder-L.