Neanderthalers en Homo Sapiens zorgden ook in Europa samen voor nakomelingen

BELGA
Neanderthalers en moderne mensen of "Homo Sapiens" hebben ook in Europa samen voor nakomelingen gezorgd. Dat blijkt uit een DNA-analyse van een 40.000 jaar oud kaakbeen uit Roemenië, waarover het wetenschapstijdschrift Nature bericht.

Uit de analyse blijkt dat 6 tot 9 procent van het DNA van de persoon aan wie het kaakbeen toebehoorde, afkomstig is van een Neanderthaler. Dat is een groter percentage dan bij andere moderne mensen die al werden onderzocht, en kan erop wijzen dat het gaat om een achter-achterkleinzoon is van een Neanderthaler.

Het is niet duidelijk hoe vaak dergelijke DNA-mixen voorkomen, aldus Svante Pääbo van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig, die het onderzoek leidt. "Het is zo'n fantastisch toeval een persoon te vinden die zo dicht verwant was met een Neanderthaler", aldus Pääbo. "We hebben ze bijna op heterdaad betrapt." Ook weten de onderzoekers niet of "de voorouders van deze mens samengeleefd hebben in een grot, of dat het een one night stand was".

De onderzoekers weten niet of de voorouders van deze mens samengeleefd hebben in een grot, of dat het een one night stand was

Meer bewijzen

De onderzoekers hopen nu nog meer bewijzen te vinden van seksuele betrekkingen tussen Homo Sapiens en Neanderthalers in Europa. Ze gaan dan ook andere overblijfselen onderzoeken van mensen die in dezelfde periode hebben geleefd.

Wetenschappers dachten lang dat de Homo Sapiens, die uit Afrika afkomstig zijn, zich waarschijnlijk 50.000 tot 60.000 jaar geleden enkel onderling voortplantten met de Neanderthalers in het Midden-Oosten, vooraleer ze zich verder verspreidden over Azië, Europa en de rest van de wereld. Uit de resultaten van de analyse kan echter afgeleid worden dat Homo Sapiens en Neanderthalers, die 40.000 jaar geleden uitstierven, ook samenleefden in Europa.