Nazcalijnen onthullen nieuwe figuur

Universiteit van Yamagata.
kos Universiteit van Yamagata.
De Nazcalijnen zijn reusachtige geometrische dierenfiguren die zo'n 1100 à 2200 jaar geleden werden aangebracht in het woestijnzand van de Peruaanse hoogvlakte op 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lima. Wetenschappers hebben nu een nieuw figuur in het zand ontdekt.

De omvang, het grote aantal en de reden voor het bestaan van Nazcalijnen zijn een van de grootste archeologische mysteries. De lijnen stellen dieren, planten en raadselachtige geometrische figuren voor en speelden waarschijnlijk een rol in rituelen tijdens het precolumbiaanse tijdperk. Sommige wetenschappers geloven dat oude volkeren de figuren op de grond krasten zodat hun goden hen konden zien vanuit de lucht.

Zopas heeft een team van de Japansa Yamagata Universiteit een nieuwe figuur ontdekt. Deze is meer dan 27 meter lang en lijkt een fabeldier voor te stellen, met een lange tong, veel poten en vlekken op het lichaam. De archeologen schatten dat de afbeelding ongeveer 2000 jaar oud is. De figuur werd gemaakt door donkere oppervlaktestenen te verwijderen zodat de blekere ondergrond zichtbaar werd. De donkere stenen werden dan op elkaar gestapeld om de figuur reliëf te geven. Tussen 400 en 200 voor Christus was dit de meest gebruikte techniek voor de creatie van de Nazcalijnen.

De figuur went ontdekt langs een pad dat leidt naar het oude ceremoniële centrum Cahuachi. Het is mogelijk dat de afbeeldingen langs die weg dienden om pelgrims de weg te wijzen naar de piramidevormige tempels.

In 1994 werden de Nazcalijnen opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst. Volgens het VN-agentschap zijn ze belangrijk omdat ze een omvangrijk woestijngebied hebben getransformeerd tot een "zeer symbolisch, ritueel en sociaal-cultureel landschap."

thinkstock
thinkstock
thinkstock