NASA stelt voor het eerst brokstukken van de vergane shuttles tentoon

AP
Op het Kennedy Space Center in Florida stelt het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA voor het eerst brokstukken van zijn twee verongelukte spaceshuttles tentoon, dat bericht de krant Florida Today.

Op 28 januari 1996 onplofte kort na lancering de Challenger tengevolge een defecte dichtingsring in één van de twee opduwraketten. Op 1 februari 2003 desintegreerde de Columbia tijdens de terugkeer in de dampkring omdat superhete gassen via een bres in een vleugel de ruimtependel waren binnengedrongen. In beide gevallen kwamen de zeven astronauten op.

Persoonlijke spullen
Na jarenlang het schroot verborgen te hebben gehouden, stelt de NASA voor het eerst van elke vergane shuttle één brokstuk tentoon, samen met voorwerpen die aan de omgekomen astronauten hebben toebehoord.

Herinnering
Bedoeling van de NASA is eerder aan te tonen hoe de ruimtevaarders leefden, en niet hoe ze hun leven beëindigden. In de tentoonstelling "Forever Remembered" zijn dan ook geen foto's te zien van de ontploffende Challenger of van de brokstukken van de Columbia die op Texas neerregenden.

Het gaat om een permanente tentoonstelling, gecentreerd rond het op de lanceerbasis Cape Canaveral gehouden ruimteveer Atlantis waarmee Dirk Frimout in 1992 de eerste Belg in de ruimte is geworden.

Een lunchbox uit de kinderjaren van astronaut Michael Anderson.
AP Een lunchbox uit de kinderjaren van astronaut Michael Anderson.