NASA stelt lancering vliegende schotel uit wegens slecht weer

Een impressie van de vlucht van de Vliegende Schotel van NASA, die technieken moet testen om zware vrachten naar Mars te brengen.
AFP Een impressie van de vlucht van de Vliegende Schotel van NASA, die technieken moet testen om zware vrachten naar Mars te brengen.
Na twee dagen uitstel wegens hoge golven op zee, moest het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA vandaag de lancering van de raketaangedreven 'vliegende schotel' vanop Hawaï opnieuw uitstellen. Nu wegens buien en te veel wind.

De Low Density Supersonic Decelerator (LDSD) heeft de vorm van een vliegende schotel en is ontworpen om technieken uit te testen die later kunnen gebruikt worden om zware ladingen naar Mars te brengen.

De LDSD wordt vanop de raketbasis van de US Navy op het eiland Kauai met een ballon de lucht in getild

'De Hoogste Jongen in de Hemel'

Het tuig is voorzien van een opblaasbaar schild in de vorm van een donut en heeft een ultrasterke parachute. Die moet de LDSD, die aan supersonische snelheden vliegt, afremmen tijdens zijn landing. Je mag LDSD ook gewoon 'Kalani Ike Ike Ka Honua' noemen, dat is Hawaïaans voor 'De Hoogste Jongen in de Hemel' ('Highest Boy in Heaven').

De LDSD tijdens de generale repetitie voor de testlancering.
AFP De LDSD tijdens de generale repetitie voor de testlancering.

Met ballon tot 36,5 km hoog

De LDSD moet vanop de raketbasis van de US Navy op het eiland Kauai met een ballon de lucht in worden getild. Dan kan het twee tot drie uur duren vooraleer de ballon zijn vracht tot op een hoogte van 36,5 kilometer heeft gebracht. Daar wordt de LDSD gedropt, waarna zijn raketmotor hem tot op 55 kilometer hoogte brengt. Daarbij zal die Mach 4 bereiken, of vier keer de snelheid van het geluid.

Tijdens de afdaling wordt het donutvormige kussen opgeblazen tot een diameter van 6 meter. Dat moet de vliegende schotel afremmen van Mach 3 naar Mach 2,4. Daarna moet de parachute zich ontvouwen om de afdaling verder af te remmen zodat de LDSD zachtjes in de Grote Oceaan kan  landen. Ongeveer veertig minuten nadat de LDSD door de ballon werd gedropt, zou dat moeten gebeuren.

De LDSD test technieken om materiaal voor toekomstige bemande missies naar Mars te brengen of om vrachten in hogergelegen gebieden op de Rode Planeet af te zetten

GETTY

Parachute gescheurd

Het zou de tweede test worden voor de LDSD. De eerste vond vorig jaar plaats. Toen werd het opblaasbare schild met succes getest. De parachute scheurde evenwel, wat resulteerde in een onzachte landing.

De ingenieurs waren toen verrast dat de parachute zo snel scheurde, alsof hij door de bliksem was getroffen. Intussen is de parachute opnieuw ontworpen en moet die "veel sterker, veel robuuster" zijn, zo stelt hoofdonderzoeker Ian Clark.

EPA

Hoge golven, buien, wind

De test stond eergisteren al gepland, maar de golven in de Grote Oceaan waren toen te hoog om de veiligheid te garanderen van de NASA-medewerkers die de LDSD moeten opvissen. 

"Een aantal regenbuien ontwikkelde zich de voorbije nacht, en die trekt richting de lanceersite. Dat resulteert in onstabiele winden", zo verklaart NASA-woordvoerster Kim Newton het uitstel van vandaag.

Er is nog voldoende tijd voor een latere poging. Het kan nog tot 12 juni en in juli is er ook nog een mogelijke lanceringsperiode, stelt projectleider Mark Adler.

AFP

Tot drie ton naar Mars

Sleeptuigen zoals de LDSD, die 230 miljoen dollar kostte en waarvan de ontwikkeling drie jaar in beslag nam, moeten in de toekomst tot drie ton zware lasten naar Mars brengen. Met de momenteel beschikbare technologie blijft die vracht beperkt tot 1 ton.

Dat volstond om in 2012 de robot Curiosity op Mars af te zetten en zal ook volstaan voor de verkenner die NASA in 2020 wil lanceren. Maar de huidige technologie is ontoereikend om het materiaal naar Mars te brengen dat nodig is voor toekomstige bezoekjes van mensen aan de Rode Planeet. Of om vrachten in hogergelegen gebieden op Mars af te zetten. Daarvoor is het soort technologie nodig dat vandaag wordt getest.

GETTY
NASA Television | NASA