NASA sluit 4 mensen 30 dagen op voor experiment

De Human Research Exploration Analog (HERA), het "huis" waar 4 mensen 30 dagen lang in zullen leven.
NASA De Human Research Exploration Analog (HERA), het "huis" waar 4 mensen 30 dagen lang in zullen leven.
NASA gaat vier mensen dertig dagen opsluiten in de Human Research Exploration Analog (HERA) dat in het Johnson Space Center in Texas staat. De vier zullen volledig afgesloten worden van de buitenwereld en enkel contact hebben met het controlecentrum.

Als NASA een bemande ruimtevlucht naar bijvoorbeeld de planeet Mars wil sturen, zullen de bemanningsleden het hoofd koel moeten kunnen houden wanneer ze voor lange tijd met hun collega's in een kleine ruimte leven. Het experiment werd eerder al een keer gedaan, maar de ruimtevaartorganisatie wil de test herhalen om te bestuderen hoe mensen reageren wanneer ze op elkaars lippen leven en voor een lange periode afgezonderd zijn van de buitenwereld.

Het experiment is een simulatie van een missie die 715 dagen duurt waarbij austronauten naar een asteroïde gestuurd worden. Tijdens de missie moeten de vier proefkonijnen verschillende opdrachten uitvoeren waarbij ook enkele onvoorziene dingen zullen gebeuren. De wetenschappers willen op die manier onder andere bestuderen hoe de vier presteren onder druk.

Planten en garnalen
De missie wordt zo goed mogelijk gesimuleerd. "De communicatie met Mission Control bijvoorbeeld zal - net zoals in het echt - met vertragingen van 1 tot 10 minuten verlopen," zegt NASA. De bemanning zal ook voor eigen voedsel moeten zorgen en dus zullen ze planten en garnalen kweken en verzorgen tijdens het experiment. "De proefpersonen zullen 16 uur per dag werken, van maandag tot en met vrijdag," schrijft NASA op Tumblr.

Het is niet de eerste keer dat de ruimtevaartorganisatie een experiment uitvoert waarbij mensen in afzondering geplaatst worden. De laatste was in 2014, toen duurde de simulatie maar enkele dagen.

NASA gaat vier mensen 30 dagen lang opsluiten die een gesimuleerde missie moeten uitvoeren.
NASA NASA gaat vier mensen 30 dagen lang opsluiten die een gesimuleerde missie moeten uitvoeren.