NASA onthult eerste elektrische vliegtuig

Techniekers werken aan het eerste volledig elektrische vliegtuig van NASA.
REUTERS Techniekers werken aan het eerste volledig elektrische vliegtuig van NASA.
NASA, vooral bekend voor haar ruimtetechnologie, heeft gisteren haar eerste volledig elektrische vliegtuig, de X-57 ‘Maxwell’ onthuld. Het ruimtevaartagentschap hoopt eind 2020 de eerste vlucht met het vliegtuig te kunnen realiseren.

NASA startte in 2015 met de ontwikkeling van een volledig elektrisch vliegtuig en onthulde gisteren de vorderingen in het onderzoekscentrum in de woestijn van Californië. De ontwikkelaars hopen eind 2020 de eerste vlucht met het volledig elektrische vlucht te kunnen maken.

Het toestel is gebaseerd op een tweemotorig propellervliegtuig, waarbij de traditionele verbrandingsmotoren vervangen werden door elektrische motoren. Er zijn 14 elektromotoren die worden aangedreven door speciaal ontworpen lithium-ionenaccu’s, dezelfde technologie die ook in mobiele telefoons en elektrische auto’s wordt gebruikt.

NASA hoopt dat met meer verbetering de techniek ook zal toegepast kunnen worden in commerciële vluchten. Daarvoor zal er echter nog gesleuteld moeten worden aan het ontwerp om te voldoen aan de internationale standaarden voor bijvoorbeeld veiligheid, energie-efficiëntie en geluidsoverlast. “We richten ons op dingen die de hele sector kunnen helpen, niet slechts één bedrijf”, vertelde Brent Cobleigh, een projectmanager bij NASA’s vluchtonderzoekscentrum, aan Reuters.

NASA testpiloot Wayne Ringelberg oefent in een simulator voor de eerste vlucht van NASAmet een elektrisch vliegtuig.
REUTERS NASA testpiloot Wayne Ringelberg oefent in een simulator voor de eerste vlucht van NASAmet een elektrisch vliegtuig.

NASA pronkte ook met een nieuw gebouwde simulator waarmee ingenieurs en piloten kunnen voelen hoe het zal zijn om de afgewerkte versie van de X-57 tijdens de vlucht te manoeuvreren.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lucien Mertens

    Inderdaad meneer De Crom, met tijd en boterhammen komt men er wel, niet met paniek en sentimentele doemdenkerij zoals men nu het geval is. Onze Vlaamse herhaalzenders zouden misschien ook wat meer documentaires over het reilen en zeilen van onze planeet kunnen uitzenden, idem voor de scholen...zodat de mensen tenminste wéten waarom onze aarde doet wat ze altijd al deed. En meteen ook beseffen dat hier een laag bij de grondse commercie aan het groeien is...onder het mom van.

  • Joris De Crom

    Joris De Crom, Aan alle milieu groepen, stop met roepen, geef de wetenschap de tijd. Sijbel minder studeer geen avocatuur maar weten schap en help zoeken naar oplossingen. Begin niet te roepen waar je maar wijnig van weet.