NASA ontdekt nabij planetenstelsel dat lijkt op ons zonnestelsel

Rechtsonder in beeld: een Jupiter-achtige planeet in een baan rond de Epsilon Eridani ster.
ASA/SOFIA/Lynette Cook Rechtsonder in beeld: een Jupiter-achtige planeet in een baan rond de Epsilon Eridani ster.
Een planetair stelsel rond de ster Epsilon Eridani, op nauwelijks 10,5 lichtjaar van ons, vertoont gelijkenissen met ons zonnestelsel. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA kunnen constateren op basis van waarnemingen met de SOFIA-telescoop aan boord van een vliegtuig.

Van de ster was al bekend dat er een (gasvormige) planeet rondcirkelt met ongeveer dezelfde massa als onze Jupiter. De planeet ligt ook op dezelfde afstand van die ster als onze reuzenplaneet ten opzichte van de zon.

De Epsilon Eridani heeft een "puinschijf" van materiaal dat overgebleven is van onderlinge botsingen van kleinere hemellichamen. Ons eigen zonnestelsel kent ook twee dergelijke puingordels: de planetoïdengordel binnen de baan van Jupiter en de Kuipergordel buiten de baan van Neptunus.

Uit de SOFIA-metingen blijkt dat de puinschijf van Epsilon Eridani ook uit twee delen bestaat: één binnen de baan van de Jupiterachtige planeet en één erbuiten. In het gat tussen beide zouden zich dan planeten kunnen bevinden.

De binnen- en buitenkant van ons zonnesysteem vergeleken met die van het Epsilon Eridani systeem.
NASA/JPL/Caltech/R. Hurt (SSC) De binnen- en buitenkant van ons zonnesysteem vergeleken met die van het Epsilon Eridani systeem.