NASA onder de indruk: Australiërs zien draak boven IJsland vliegen

De indrukwekkende foto van het drakenpoollicht boven IJsland.
Instagram De indrukwekkende foto van het drakenpoollicht boven IJsland.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een ongebruikelijke foto vrijgegeven van het noorderlicht boven IJsland. Op de foto, gemaakt door de Australische professionals Jingyi Zhang en Wang Zheng, lijkt het natuurverschijnsel op een vuurspuwende, vliegende draak die woest de vleugels uitslaat.

Volgens NASA is de dramatische, Game of Thrones-achtige foto een maand geleden gemaakt onder omstandigheden die eigenlijk helemaal niet hadden moeten leiden tot een spectaculair noorderlicht. Op het moment dat de foto werd genomen was de atmosfeer rond de zon - veroorzaker van het noorder- of poollicht -  namelijk stabiel. Het noorderlicht wordt veroorzaakt door sterke uitbarstingen aan het oppervlak van de zon. Geladen deeltjes worden met grote kracht het heelal in geslingerd. Als de deeltjes met extreem hoge snelheid de atmosfeer bij de Noord- en Zuidpool raken, komt op 80 tot 1000 kilometer hoogte zoveel energie vrij dat gekleurd licht kan ontstaan. 

In een verklaring van NASA wordt gesteld dat de woest lijkende hemeldraak mogelijk ook nog geluid heeft gemaakt. “Als mensen het poollicht zien, horen ze meestal niets omdat het zachte ‘klappende, knetterende of ploppende’ geluid alleen hoorbaar is vanaf een hoogte van circa 70 meter.” Volgens de fotografen waren ze hoe dan ook behoorlijk onder de indruk van wat ze noemen de dragon aurora: het drakenpoollicht. De persoon die op de foto te zien is, is de moeder van één van de twee. “Zij rende keihard naar buiten toen ze het mythische monster zag.”

Normaal gesproken zijn draken alleen te zien in fantasieboeken of -films, zoals Game of Thrones.
HBO/Game of Thrones Normaal gesproken zijn draken alleen te zien in fantasieboeken of -films, zoals Game of Thrones.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • André Lambrechts

    Ik zie een zeepaardje.

  • Frank De Witte

    Heel mooi, maar men moet daar nu weer niet direct proberen bijgeloof of religie aan te koppelen. Het is gewoon een toevallig natuurfenomeen in de vorm van een wezen dat nooit bestaan heeft, meer niet.

  • wilfrid haesen

    Wat de gek erin ziet.ik zie een zwangere vrouw op een fiets met 1 platte band .nog iemand?