NASA neemt Indiase berg voor Everest, Nepal boos

De echte Mount Everest.
PHOTO_NEWS De echte Mount Everest.
Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft zich de woede van Nepal op de hals gehaald. Het had een foto van een Indiase berg op zijn website gezet en die verkeerdelijk als Mount Everest hebben omschreven.

Het betreft een foto die door kosmonaut Joeri Malentsjenko vanuit het Internationaal Ruimtestation ISS op 370 km hoogte is gemaakt. Maar Nepal betwijfelde of het object wel zijn nationale trots is, met name de hoogste berg ter wereld.

Uiteindelijk gaf de NASA de fout toe. Het ruimtevaartbureau verwijderde daarop de foto van zijn website. "Het is niet de Everest. Het is de Saser Muztagh, in de bergketen Karakoram, in de regio van het Indiase Kasjmir", mailde een woordvoerder van de NASA. Waarom het object verkeerd is geïdentificeerd voegde hij er niet aan toe.

De Everest is een graag gewild fotografie-object voor astronauten, aldus Ron Garan, die vorig jaar in het ISS werkte. In het algemeen is er geen tijd om foto's van onze planeet te maken. Indien astronauten een welbepaalde plaats willen fotograferen moeten zij precies weten wanneer ze die zullen overvliegen, en dan mogen er nog geen wolken zijn, en zonlicht moet in de juiste hoek invallen voor een goede foto.

De foto die fout werd geïdentificeerd als Mount Everest.
NASA De foto die fout werd geïdentificeerd als Mount Everest.