NASA-ingenieur: "De eerste mens op Mars moet een vrouw zijn"

Nog nooit zette een vrouw voet op de maan. Mars is voor de vrouwelijke astronauten, vindt Allison McIntyre.
AP Nog nooit zette een vrouw voet op de maan. Mars is voor de vrouwelijke astronauten, vindt Allison McIntyre.
Zal de eerste mens die voet zet op Mars een vrouw zijn? Wel als het van Allison McIntyre afhangt, een senior engineer bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. "Alle twaalf mensen die op de maan wandelden, waren mannen. Het is tijd voor verandering."

Het is meer dan een halve eeuw geleden dat Rusland de eerste vrouw naar de ruimte stuurde, en veertig jaar sinds NASA haar eerste vrouwelijke astronaut selecteerde. Maar vrouwen blijven vandaag nog steeds ondervertegenwoordigd in de ruimterace.

Allison McIntyre, die toekomstige ruimtereizigers begeleidt tijdens hun training in het Johnson Space Center in Houston, meent dat het tijd is voor verandering. Wanneer NASA de eerste mensen naar Mars stuurt, zo zei ze in een interview op BBC Radio 5, moeten vrouwen op de voorgrond treden.

McIntyre werkt al bijna dertig jaar voor NASA en heeft in die periode al grote veranderingen gezien. "Mijn baas is een vrouw, mijn vorige baas was een vrouw en we hebben vrouwelijke astronauten. Maar we hebben nog geen vrouw naar de maan gestuurd, en ik vind dat de eerste persoon op Mars een vrouw moet zijn."

"Het zal gebeuren"

Ook NASA-astronaut Karen Nyberg, die meer dan zes maanden heeft doorgebracht aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS, hoopt op een meer prominente rol voor vrouwen. "Toen ik in 2000 geselecteerd werd als astronaut, dacht ik dat het een realistische mogelijkheid was dat vrouwen de volgende missie naar de maan zouden volbrengen. Het is jammer dat dat niet gebeurde."

Maar dat het ooit zal gebeuren, staat vast, meent Nyberg. "Politiek speelt een rol, en er is veel geld nodig. Het is moeilijk om te zien dat het niet sneller gaat", vindt ze. "Maar uiteindelijk zal het gebeuren."

'Het is moeilijk om te zien dat het niet sneller gaat. Maar uiteindelijk zal het gebeuren'

Karen Nyberg, astronaut13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Van der Cruyssen

  Ha laten ze eerst de eerste mens op de maan doen. Het is allang geweten dat ze nog niet op de maan zijn geweest.

 • Joris Vanderaert

  Ik heb het eens opgezocht, het budget van NASA bedraagt 0,47% van het totale overheidsbudget. Ter vergelijking, 11% van ons federale budget gaat naar pensioenen en toch roept iedereen dat deze te laag zijn. Om de steeds terugkerende commentaar over te grote budgetten voor wetenschap en ruimtevaart in perspectief te plaatsen.

 • mich lee

  Is het niet belangrijker dat de beste astronaut op dat moment de eerste mens op Mars is. Dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de ruimtevaart komt door de fysieke belasting, en mannen hebben nu eenmaal gemiddeld meer kracht dan vrouwen. Veel astronauten waren gevechtspiloten, waar vrouwen ook ondervertegenwoordigd zijn, door hun fysieke mindere kracht. Dat is niet de schuld van de maatschappij, maar van de biologie.

 • Erwin Werwaarts

  Vooraleer men overeenkomt wie en wanneer er op Mars zal mogen rondwandelen , mag men zich er eerst beter over waken of men tegen dan nog wel op Aarde zal kunnen rondwandelen . Het budget voor NASA was in 2017 bijna 20 miljard dollar , waarvan 4 miljard voor exploratie . Kan men dat geld niet beter gebruiken voor de strijd tegen de klimaat-opwarming ? Of zijn er al genoeg windmolens ?

 • piet devlieger

  En dan liefst een paar mannen sturen om het technische gedeelte van de vlucht en de landing in handen te nemen. Ik zou het liefst een hele crew met enkel vrouwen zien voor die missie - lachen geblazen.