NASA heeft na 2 jaar weer contact met verloren ruimtetuig

EPA
Ergens aan de andere kant van de zon, bijna lijnrecht tegenover de aarde, raakte het negen jaar oude NASA-ruimtetuig STEREO-B op 1 oktober 2014 op drift en slaagde het er niet meer in om contact te maken met onze planeet. Maar zondagavond kwam daar verandering in.

In een verklaring liet NASA gisteren weten dat het ruimtevaartagentschap er eindelijk was in geslaagd om weer contact te maken met STEREO-B - een toestel dat identiek is aan een STEREO-A, een andere robot voor zonneobservatie.

Het ruimtetuig bevond zich op meer dan 300 miljoen kilometer van de aarde toen het contact hersteld werd. De STEREO-toestellen werden in 2006 gelanceerd en begonnen rond de zon te cirkelen. Op die manier konden wetenschappers onze zon en de zonne-uitbarstingen vanuit alle hoeken bestuderen. Dankzij STEREO-A en STEREO-B kreeg NASA indrukwekkende 3D-beelden binnen van de zon en alle zonneactiviteit.

De positie van STEREO-A en STEREO-B en hun banen in verhouding tot de aarde, Venus, Mercurius en de Zon.
EPA De positie van STEREO-A en STEREO-B en hun banen in verhouding tot de aarde, Venus, Mercurius en de Zon.

De missie ter waarde van 550 miljoen dollar (486 miljoen euro) moest afgerond worden in 2008, maar werd verlengd wegens groot succes. Maar op 1 oktober 2014 verloor STEREO-B contact met de aarde. 22 maanden lang probeerde NASA opnieuw contact te maken met het ruimtetuig. Op zondag 21 augustus werd eindelijk succes geboekt.

Miserie
Volgens Joe Gurman, een wetenschapper die betrokken is bij het project, zit iedereen die betrokken is bij de missie op het puntje van zijn stoel.

"Het heel moeilijke en beangstigende werk is net begonnen", vertelde hij aan Business Insider. "Dit ruimtetuig werd ontworpen om zo autonoom mogelijk te zijn wanneer het in de problemen kwam. Als we de computer aanzetten, wat de enige manier is om inzicht te krijgen in wat er met het toestel scheelt... dan kan wat ons in de eerste plaats in deze miserie bracht weer aanspringen."

Sinds STEREO-B opnieuw werd opgestart, heeft de robot weinig de kans gehad om de batterijen op zonne-energie weer op te laden en de reset vergt erg veel energie. "We hebben ongeveer 2 minuten tussen het ogenblik wanneer STEREO-B het commando krijgt om één van zijn computers op te starten en wanneer het weer begint te doen wat we niet willen dat er gebeurt," aldus Gurman. Bovendien duurt het telkens ongeveer 20 tergend lange seconden om een commando naar het ruimtetuig door te sturen.

Als ze er niet in slagen om de zonnepanelen van STEREO-B terug naar de zon te richten, krijgen de wetenschappers pas over zes maanden weer de kans om het toestel aan de praat te krijgen: dan zal het ruimtetuig weer deels de batterijen kunnen opladen door zijn positie ten opzichte van de zon.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.