NASA: "Asteroïde scheert langs aarde op Halloween"

Een impressie van een asteroïde die de aarde nadert (archiefbeeld).
AFP Een impressie van een asteroïde die de aarde nadert (archiefbeeld).
Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA voorspelt dat er op Halloween een enorme asteroïde 'rakelings' langs de aarde zal scheren. Het is sinds 2006 geleden dat een asteroïde nog eens zo dicht bij de aarde komt.

Er is geen reden tot paniek, in ruimtetermen is 'rakelings' nog altijd een stevige 499.000 kilometer. De NASA ontdekte de asteroïde pas een tweetal weken geleden en schat dat het gevaarte op 31 oktober aan een snelheid van 125.528,822 kilometer per uur langs de aarde zal scheren.

Dat de NASA de asteroïde pas zo laat ontdekte, heeft te maken met de "excentrieke" baan van de komeet. Hoewel de baan van de asteroïde eigenlijk niet exact te voorspellen valt, is de NASA er zeker van dat ze ons niet zal raken.

De NASA weet niet exact hoe groot de asteroïde is, maar schat dat het gevaarte een diameter tussen de 280 en 620 meter heeft.

De asteroïde zal niet met het blote oog te zien zijn, maar wie een telescoop heeft, zou het gevaarte wel kunnen zien passeren. De volgende keer dat er nog eens een asteroïde van deze grootte voorbijkomt, is in augustus 2027. Dan passeert 1999 AN10 op 1 zogenoemde maanafstand, de afstand tussen de aarde en de maan.