Ga naar de mobiele website
^ Top

Nacht van de Sterren afgelast wegens bewolking en regen

Illustratiebeeld.
anp Illustratiebeeld.
De derde editie van de Nacht van de Sterren, die normaal vandaag tussen 22 en 24 uur in Brussel aan de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) zou plaatsvinden, is vanwege de voorspelde bewolking en regen afgelast. De organisatie bracht de 700 ingeschreven deelnemers op de hoogte.

De regen en vooral de bewolking die voorspeld worden, maken een observatie van de sterrenhemel en vooral de vallende sterren onmogelijk. Daarom besliste de organisatie om de Nacht van de Sterren tussen de koepels van de Sterrenwacht te annuleren.

"We willen het enkel organiseren als de mensen er echt iets aan hebben, maar door de bewolking en de regen zou dat niet het geval geweest zijn. Het is ook te gek dat we ze voor niets de verplaatsing laten maken", zegt Anne-Lize Kochuyt van het Planetarium van de KSB.

Stofwolk van meteoren
Rond deze periode in augustus is de kans op het zien van vallende sterren altijd groter door de gunstige positie van de Perseïden-meteorenzwerm. De aarde draait nu door de stofwolk van de meteoren, waardoor er veel meer stofdeeltjes in onze atmosfeer komen. Wanneer die deeltjes opbranden, laten ze een lichtspoor achter dat we kennen als vallende ster.

Toch kunnen de fans van de sterrenhemel komend weekend nog vallende sterren spotten. Onder meer op zaterdag en zondag bij volkssterrenwacht Mira in Grimbergen tijdens hun Midzomersterrennachten. De weersvoorspellingen zien er dan beter uit.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug