Na 9 jaar en meer dan 5 miljard kilometer ontmoet ruimtesonde Pluto

Vandaag vliegt voor het eerst een ruimtetuig voorbij Pluto, de verste planeet uit ons zonnestelsel. De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons was negen jaar onderweg en nadert Pluto tot op 12.500 kilometer. De wetenschappers hopen voor het eerst scherpe, duidelijke foto's te krijgen en meer te vernemen over de atmosfeer en de seizoenen van Pluto.

5 miljard kilometer
Een Amerikaanse ruimtesonde is vandaag langs de dwergplaneet Pluto gevlogen. Rond 13.50 uur Belgische tijd stond de New Horizons het dichtst bij zijn doelwit. De afstand was toen ongeveer 12.500 kilometer. De sonde heeft in bijna tien jaar tijd meer dan 5 miljard kilometer afgelegd.

De komende uren maakt de New Horizons allerlei opnamen van zijn omgeving. Als dat allemaal achter de rug is, stuurt hij als bevestiging een signaal naar de aarde. Dat komt vannacht aan bij de vluchtleiding. Pas dan wordt duidelijk wat de New Horizons heeft gezien.

Eerste missie
Pluto is de grote onbekende in ons zonnestelsel. De New Horizons is pas de eerste missie naar de dwergplaneet. De sonde moet de komende maanden duidelijk maken hoe Pluto en zijn manen eruitzien en waar ze van zijn gemaakt. Ook moet hij kijken of ze een dampkring hebben en welke stoffen daar in zitten en moet hij zoeken of er misschien nog objecten ronddraaien die nog niet waren ontdekt.

Steeds scherpere foto's
De afgelopen weken had de sonde Pluto in het vizier gekregen. Hij stuurde steeds scherpere foto's naar de aarde. De vage schim bleek allerlei vormen op zijn oppervlak te hebben. Wat die zijn, is nog niet duidelijk. De New Horizons zal veel bergen, kliffen en vlaktes op Pluto en zijn manen ontdekken. Na zijn bezoek aan Pluto vliegt de sonde door. Rond 2047 bereikt hij de rand van ons zonnestelsel. Het is niet bekend of hij dan nog werkt.

Pas in 1930 ontdekt
Aan boord van de sonde is ook de as van de man die Pluto heeft ontdekt, sterrenkundige Clyde Tombaugh (1906-1997). Pluto is zo klein en staat zo ver weg, dat hij pas in 1930 werd ontdekt, veel later dan de planeten. Wetenschappers weten ook niet precies wat Pluto is. Eerst was het de negende planeet in ons zonnestelsel, maar in 2006 werd hij gedegradeerd tot dwergplaneet. Niet iedere wetenschapper is het daar mee eens.

Getty, NASA
AP
AP
AP
PHOTO_NEWS
AP
APReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels