Mysterieus ruimteobject zal inslaan op vrijdag de 13de

WT1190F werd ook waargenomen op 9 oktober 2015 aan de Universiteit van Hawaï met een 2,2 meter-telescoop op Mauna Kea.
ESA WT1190F werd ook waargenomen op 9 oktober 2015 aan de Universiteit van Hawaï met een 2,2 meter-telescoop op Mauna Kea.
Niet voor gevoelige bijgelovigen, dit bericht. Wat wetenschappers WT1190F noemen is iets dat nu nog in de ruimte zweeft, maar op vrijdag 13 (!) november op onze planeet zal inslaan. Oh ja, de kenletters WTF - what the fuck in het Engels - zijn ook puur toeval. We kunnen echt wel gewoon blijven ademhalen.

WT1190F is ruimteafval van 1 à 2 meter lang. Het zou op die bewuste vrijdag de dertiende de atmosfeer van de aarde bereiken ter hoogte van de Indische Oceaan op zo'n 100 km ten zuiden van de kust van Sri Lanka. Het is een van de zeldzame voorwerpen uit de ruimte waarvan de inslag op de aarde nauwkeurig kan voorspeld worden, om 7u20 onze tijd. Verwacht wordt dat de atmosfeer het object grotendeels zal opbranden, maar "ik zou nu ook niet net op die plek op zee gaan vissen die dag", zegt Bill Gray, een software-ontwikkelaar voor astronomische toepassingen. De indrukwekkende vuurballen zullen te zien zijn vanop de aarde.

Ruimteafval
Het mysterieuze voorwerp werd begin deze maand opnieuw gespot door de universiteit van Arizona. Wetenschappers wisten niet wat het was: het zou om een wrakstuk van een raket kunnen gaan, om iets van een recente maanmissie of van een van de Apollomissies. Bill Gray, die het traject van het wrakstuk samen met NASA volgt, vertelt aan tijdschrift Nature dat het object kon geïdentificeerd worden aan de hand van waarnemingsarchieven uit 2012 en 2013. Het is wellicht een lege brandstoftank van een vroegere missie, nu eens per drie weken in een extreem elliptische baan rond de aarde, op 650.000 km van onze planeet. Dat sluit een natuurlijke asteroïde zo goed als uit.

Geen geld
Het geeft astronomen de unieke kans om te zien hoe een ruimteobject door de atmosfeer raast en op de aarde terechtkomt. Die informatie kan later nuttig zijn voor gelijkaardige gevallen maar dan met een gevaarlijk voorwerp. Om alles goed te kunnen observeren worden er schepen en vliegtuigen ingezet. Al wringt daar wel het schoentje: wie gaat dit onderzoek financieren? Het Amerikaanse leger geeft alvast niet thuis voor dit geval dat blijkbaar niet interessant genoeg is.

Twitter vindt WT1190F alvast wél boeiend. Het ding heeft zelfs een eigen twitteraccount.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels