Mysterieus object ontdekt in de ruimte

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
Ver in het heelal is een mysterieus object ontdekt. Het gaat om een bepaald type voormalige ster, waarvan de soort nog niet bekend was. Volgens onderzoekers betreft het een ontbrekend puzzelstuk in onderzoek naar imploderende sterren en zwarte gaten. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Als een grote ster sterft, implodeert die en blijft een zwart gat achter. Kleine sterren ontploffen als een supernova en laten neutronensterren achter. Maar tussen die twee zat tot nu toe een gat: de grootste neutronenster is 2,5 keer zo zwaar als onze zon, het lichtste zwarte gat heeft 5 keer de massa van de zon. Het object dat nu is gevonden, is het eerste dat daar tussenin zit.

Zwart gat

"We hebben decennia gewacht op het antwoord op dit mysterie. We weten niet of dit de zwaarste neutronenster of het lichtste zwarte gat is, maar het breekt hoe dan ook een record", legt astrofysicus Vicky Kalogera van de Northwestern-universiteit in Illinois uit.

Ook onze wetenschapsjournalist Martijn Peters bevestigt dat het gaat om een “unieke en zeer spectaculaire ontdekking voor de astrofysica”. “Er zal echter nog veel onderzoek moeten gebeuren om te ontrafelen wat het nu echt is”, voegt hij toe.

Het object werd ontdekt bij zijn eigen ondergang. Lang geleden ging hij samen met een zwart gat dat 23 keer zo zwaar was als onze zon. Daardoor ontstond een nieuw zwart gat, dat 25 keer zo zwaar is als de zon, op 800 miljoen lichtjaar afstand. De fusie slingerde een zogenoemde zwaartekrachtgolf door het heelal, een trilling in de vezels van het universum, als de rimpels wanneer iemand een steen in een vijver gooit.

Die golf kwam op 14 augustus vorig jaar langs de aarde. De trilling werd gemeten en toen wetenschappers de bron zochten, ontdekten ze het vreemde object.

Einstein

Albert Einstein opperde ruim honderd jaar geleden dat het heelal bestaat uit ruimte en tijd, die één geheel vormen. Einstein noemde dit ruimtetijd. Bij een grote gebeurtenis kan ruimtetijd uitrekken of krimpen. Die trillingen heten zwaartekrachtgolven. Pas sinds een paar jaar bestaan er detectoren die gevoelig genoeg zijn om de rimpelingen te meten.

In de Verenigde Staten staan twee van zulke meetinstrumenten en in Italië staat een Europese detector, waar ook Nederland bij betrokken is. Nederland wil de grootste detector ter wereld binnenslepen, de Einstein Telescoop. Die moet bestaan uit drie tunnels van elk 10 kilometer lang, diep onder de Limburgse heuvels.

Lees ook:

Groen licht voor megaversneller van 20 miljard: “We kunnen op een compleet nieuwe wereld stuiten” (+)

Vulkaanuitbarsting in Alaska leidde 2.000 jaar geleden tot kou, honger en ziekten in Rome (+)
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nick Lersberghe

  @Frank Vanroelen Dan zou je stagnatie krijgen omdat je niet in vooruitgang besteed hebt. Zou dat geld iets van significante impact hebben? Hoogstwaarschijnlijk is dat maar een fractie van het budget dat nu al in dingen als gezondheidszorg gaat. Het zou zijn als een veld verkopen om er een krop sla mee te kopen. Op het moment zelf zal het misschien iets helpen, maar daarna ben je er niks mee.

 • Patrick Verbelen

  Zwarte gaten zijn wijd verspreid, men vermoed zelfs dat ons zonnestelsels vroeger bestond uit een dubbele ster, waarvan er een is over gegaan naar een zwart gat. En zich ergens zou bevinden op het einde van ons zonnestelsels.

 • Gino Denil

  Toch indrukwekkend. Dat een zo ver af gelegen object een waarneembare invloed heeft tot hier op onze aarde. Hoe onze cosmos een geheel is waarin alles elkaar kan beïnvloeden.

 • Koen Molemans

  Jammer dat ze geen locatie van het object vermelden. Als amateur astronoom is zoiets altijd interessant :D

 • najima eljalti

  Een zwarte gat 25 keer zo zwaar als de zon, pfff, hopelijk komt die niet in de buurt van onze prachtige aarde.