Mysterieus gaatje in capsule internationaal ruimtestation ISS blijkt van binnenuit geboord te zijn

REUTERS/RV
Een van de Russische kosmonauten die het mysterieuze gaatje onderzochten in een capsule van het internationaal ruimtestation ISS, heeft verklaard dat het van binnenuit werd geboord. Over hoe het er precies kwam, bestaat nog altijd geen duidelijkheid. De Russische geheime dienst is een onderzoek gestart en daarbij wordt geen enkele piste uitgesloten.

Volgens Sergei Prokopyev bekijken de speurders enkele stalen die hij samen met zijn collega Oleg Kononenko verzamelde tijdens een lange ruimtewandeling op 12 december. Prokopyev keerde vorige week samen met astronauten Serena Aunon-Chancellor (NASA) en Alexander Gerst (ESA) terug naar de aarde met de beschadigde capsule. Dat vormde geen gevaar omdat het deel van de Sojoez dat beschadigd was, werd afgestoten voor de terugkeer in de dampkring.

Drukverlies

Het gat werd eind augustus ontdekt, nadat het een licht drukverlies veroorzaakte. Het bleek in het bovenste compartiment te zitten van de Sojoez MS-09 waarmee drie bemanningsleden in juni naar het ISS waren gekomen. Het werd meteen van binnenuit gedicht met hars en gaas. Was dat niet gebeurd, zou het ruimtestation binnen de 18 dagen zonder zuurstof hebben gezeten.


Tijdens de ruimtewandeling van Prokopyev en Kononenko werd in de thermische bedekking en het aluminium meteorietenschild gesneden. Daarna werd nieuwe thermische bescherming aangebracht.


Prokopyev zei eerder deze week tijdens een persconferentie dat het gaatje van binnenuit werd gemaakt. “Het is aan de speurders om te oordelen wannéér het werd gemaakt.” (lees hieronder verder)

Sergei Prokopyev (midden) met Serena Aunon-Chancellor (NASA) en Alexander Gerst (ESA).
EPA Sergei Prokopyev (midden) met Serena Aunon-Chancellor (NASA) en Alexander Gerst (ESA).

Dmitry Rogozin – de grote baas van Roskosmos, het bureau van de Russische overheid dat verantwoordelijk is voor ruimteonderzoek en lucht- en ruimtevaart in het algemeen – zei in september nog dat het gat gemaakt kon zijn toen de capsule in elkaar werd gezet, maar ook terwijl ze al in een baan rond de aarde draaide. Door een van de bemanningsleden, dus. Dat laatste werd niet geapprecieerd door de NASA en sindsdien nam Rogozin gas terug.

Ook Prokopyev vindt die piste maar niks. “Je moet niet zo slecht denken over je bemanning”, zei hij. (lees hieronder verder)

Sergei Prokopyev wordt uit de capsule geholpen net na de landing.
EPA Sergei Prokopyev wordt uit de capsule geholpen net na de landing.

Volgens Rogozin leek het gaatje gemaakt te zijn door iemand met “trillende hand”. Daarvan getuigen de krassen ernaast. Mogelijk is een medewerker van de fabrikant uitgeschoten en zou die zonder verder iets te zeggen het gaatje snel gedicht hebben met een soort hars. Maar door de lancering en de barre omstandigheden in de ruimte zou de herstelling niet gehouden hebben.

EPA6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Van der Vekens

  Volgens mij heeft het mysterieuze gaatje zich van binnenuit zo naar de randen gevormd. ;)

 • Jurgen Van Den Bergh

  Per ongeluk geboord en niet durven zeggen uit schrik om uit het ruimtevaartprogramma gezet te worden.

 • vangeel guido

  Ieder mens kan zich vergissen.

 • Eddy Keulier

  Hebben ze daarboven een boormachine, en een boortje van die diameter? Per ongeluk uitgeschoten? Dat omhulsel lijkt me minstens 5mm dik.

 • Marcus Camps

  En dat zou door de kwaliteitscontrole geraken bij oplevering ? HHmmm ... zeer bedenkelijk.