Mysterie ontrafeld: zo kwamen eerste dieren op Aarde

De Aarde was ooit haast volledig bedekt met gletsjers en die hebben een sleutelrol gespeeld bij het ontstaan van complex leven.
Wikipedia De Aarde was ooit haast volledig bedekt met gletsjers en die hebben een sleutelrol gespeeld bij het ontstaan van complex leven.
Recent onderzoek werpt nieuw licht op de oorsprong van de eerste dieren. Daarin spelen reuzengletsjers een hoofdrol. Tijdens de periode van de 'Sneeuwbalaarde' verpulverden die gletsjers hele bergen en de daaropvolgende periode waarin de Aarde spectaculair opwarmde zou hebben bijgedragen tot complex leven. Daarmee was de dominantie van bacteriën voorbij.

Dit voltrok zich over een periode van miljoenen jaren: hele bergketens werden tot stof vermalen door gigantische gletsjers die de hele Aarde bedekten en daarna luidde een drastische klimaatverandering een nieuw biologisch tijdperk in.

Volslagen mysterie
Tot zowat 650 miljoen jaar geleden werd het leven op Aarde gedomineerd door eenvoudige bacteriën, tot complexere levensvormen het overnamen. Waarom dit gebeurde, was tot voor kort een volslagen mysterie.

Australische en Duitse wetenschappers stellen nu dat ze het keerpunt hebben vastgepind waarop het leven op Aarde begon te evolueren naar een gevarieerd dierenrijk: van insecten tot dinosaurussen en mensen.

Deze "revolutie van ecosystemen" begon 700 miljoen jaar geleden, toen onze planeet de 'Sneewbalaarde' werd en zowat het hele aardoppervlak met ijs bedekt was.

Levensnoodzakelijke voedingsstoffen

Gigantische gletsjers vermaalden bergketens tot poeder, waarbij levensnoodzakelijke voedingsstoffen zoals fosfaten vrijkwamen. Daarna, tijdens een "extreme opwarming van de Aarde", smolt de Sneeuwbal en  voerden rivieren die voedingsstoffen naar de oceaan.

Het nieuwe gematigde klimaat en de plotse toestroom van voedsel schiepen de perfecte omstandigheden voor het eerste complexe leven. Denk daarbij niet aan gewervelde dieren, laat staan zoogdieren. Het ging toen om algen, ons aller voorouders.

Hoe de onderzoekers dat uitvogelden? Professor Jochen Brocks, van de nationale universiteit van Australië, verklaart dat ze bewijzen hebben gevonden door gesteente uit die periode te verpletteren en er zo 'molecules van oude organismen' aan te onttrekken. "Die molecules leren ons dat het 650 miljoen jaar geleden interessant werd. Dat was een revolutie van ecosystemen, de opkomst van de algen".

Basis van voedselketen
De bacteriën die tot dan de oceanen domineerden, werden weggedrongen door deze complexere levensvormen. "Deze grote en voedzame organismen lagen aan de basis van de voedselketen en zorgden voor de energie die nodig was voor de ontwikkeling van complexe ecosystemen waarin steeds grotere en complexere dieren, zoals de mens, konden floreren", stel Brocks.

De restanten van die oude organismen werden aangetroffen in afzettingsgesteente uit Australië dat dateert uit de periode net na het smelten van de Sneeuwbalaarde. Daarin werden tekenen van moleculaire fossielen gevonden. "Toen wisten we meteen dat we een baanbrekende ontdekking hadden gedaan, namelijk dat de Sneeuwbalaarde betrokken was bij de ontwikkeling van grote en complexe levensvormen", stelt professor Amber Jarrett van dezelfde universiteit.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Nature.
33 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jos De Decker

  Hadden ze eenmaal mens geworden maar nooit het geld uitgevonden dan leefden we nu in een veel betere wereld.

 • Jim Breugelmans

  Geloof begint waar rede eindigt....

 • R Z

  Ik geloof niet in gelijk welke god, maar waar komt materie vandaan? Raar, het begrip oneindig in de toekomst kan ik vatten, oneindig in het verleden niet.

 • Bob Nalyd

  De plotse toestroom van voedsel. Wat een goedkope uitleg zeg. Wat was dat dan In de ijstijd? N en crème place?

 • Joske Vermeulen

  Hoe? En God dan? Ach ja die moest miljoenen jaren later nog verzonnen worden door de mens omdat deze niet kon verwerken(en nog steeds niet trouwens) dat wanneer we sterven er geen bewustzijn meer is en we simpelweg uitdoven in het niets. Enkel de herinnering aan ons blijft dus mensen maak ze de moeite waard ;-)