Musk komt belofte na: zijn rode Tesla staat klaar om honderden jaren in de ruimte te zweven

Twitter Space X
2018 wordt het jaar van Elon Musk en zijn ruimtevaartbedrijf Space X. Op Cape Canaveral in Florida staat de Falcon Heavy sinds enkele dagen rechtop, voor zijn eerste tocht naar de ruimte. De krachtigste draagraket ter wereld beschikt over 27 motoren en heeft bij de lancering een gewicht van maar liefst 1.420.788 kilogram. En, zoals Musk ook had beloofd: zijn rode Tesla Roadster is mee aan boord.

Het wordt alle dagen uitkijken naar de raketlancering op het Kennedy Space Center in Florida. Nadat de vlucht van de Falcon Heavy maanden en zelfs jaren werd uitgesteld, is het eindelijk zover: binnen enkele dagen gaat het impressionante broertje van de Falcon 9 eindelijk de lucht in. De nieuwe krachtpatser, die een lengte heeft van 70 meter, werd afgelopen dagen geïnstalleerd in haar lanceerplatform en staat nu rechtop. Klaar voor een tocht rond de Aarde. Al is Musks uiteindelijke doel mensen naar Mars te kunnen schieten - het liefst al in 2024. 

De Falcon Heavy bestaat uit de klassieke Falcon 9-raket, die eind december nog paniek veroorzaakte nadat een mysterieus, flikkerend lichtschijnsel de hemel in Californië had verlicht. Het bleek uiteindelijk niet om aliens of ufo's te gaan, zoals heel wat sociale media-gebruikers dachten, wel om de raket die werd afgevuurd vanop luchtmachtbasis Vandenberg. Wat de Heavy specialer maakt: ook aan de zijkanten hangen nog twee Falcon 9-raketten die dienen als 'booster'. Zij laten tijdens de opstart 27 motoren tegelijk ontbranden. Na de lancering keren de drie onderste rakettrappen op eigen houtje terug naar de Aarde. Van de andere Falcon 9 wordt gehoopt dat hij landt op een drijvend platform in de Atlantische Oceaan. 

Ongetwijfeld wordt de raket een geduchte concurrent voor andere lanceerbedrijven. En ook de prijs speelt mee:  Space X zou voor zijn nieuwste speeltje 90 miljoen dollar vragen, naargelang de missie. Een vergelijkbare raket heeft een prijskaartje dat varieert van 165 tot 220 miljoen dollar. Indien de eerste lancering probleemloos verloopt, plant Space X in 2018 nog een tweede.

En grap of niet, zoals eerder werd gedacht: tijdens de testvlucht zal de Falcon Heavy inderdaad een speciale vracht aan boord hebben. De rode Tesla Roadster van Musk bevindt zich in het laadruim van de raket, dat is te zien op foto's die Space X eind 2017 op Twitter gooide. De elektrische sportwagen zal dus echt in een baan om de zon worden gebracht waar het dan honderden, misschien zelfs duizenden jaren zal rondzweven. 

Twitter Space X
Twitter Space X
De Falcon Heavy staat klaar in zijn lanceerplatform in het Kennedy Space Center in Florida. Het is nu wachten tot de raket de hoogte inschiet.
Twitter Space X De Falcon Heavy staat klaar in zijn lanceerplatform in het Kennedy Space Center in Florida. Het is nu wachten tot de raket de hoogte inschiet.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Harry De Kinder

  De snelste auto ter wereld en omgeving :27.000km/u

 • Janna Boonstra

  roland peeters. Die milieu activisten maken zich alleen druk als de BBQ bij de buren een uurtje brand, terwijl dat ding bij hun de gehele avond in de fik staat.

 • Guy De Smet

  Eén ding is zeker: zijne tesla zal in geen duizenden jaren roesten. Maar veel stopcontacten om op te laden zal hij daar ook niet veel tegenkomen.

 • frank triolet

  Dat hij eerst zijn andere beloften waarmaakt

 • Lieven Cleymans

  Raket lanceren ? En de opwarming. Bovendien met het geld opgehaald op de beurs. Bedenkelijk