MR-senator wil sleutelmomenten Belgische geschiedenis bepalen

MR-senator Alain Destexhe wil dat een onafhankelijke commissie van historici de vijftig sleutelmomenten uit de Belgische geschiedenis bepaalt. De senator heeft hiervoor een voorstel tot resolutie ingediend in de Senaat.

"We herinneren ons nog wel dat Yves Leterme en Rudy Demotte niet de betekenis kenden van de nationale feestdag van 21 juli. Waarom zouden we daarover verwonderd zijn? De toelichting van deze datum staat in geen enkele van de schoolboeken die het meest gebruikt worden in de Franse gemeenschap", laat de senator donderdag in een persbericht weten.

50 sleutelmomenten
Om de algemeen culturele en historische kennis van de Belgen te verbeteren, moet een commissie van geschiedkundigen de vijftig sleutelmomenten van België definiëren. De groep moet zowel bestaan uit leden van de belangrijkste Belgische universiteiten als onderzoekers uit verschillende culturele en filosofische kringen. Hun missie is "een kwaliteitstekst produceren die voor iedereen toegankelijk is".

De senator neemt Nederland als voorbeeld. Onder de titel "De canon van Nederland" wordt de geschiedenis van het land in een notendop weergegeven.

Verleden opwaarderen
"In het licht van het groeiende nationalisme in het noorden van het land, lijkt het me belangrijk om ons gemeenschappelijk verleden op te waarderen. Een federaal België in de toekomst heeft nood aan de kennis en het bewustzijn van een gemeenschappelijk verleden. De bedoeling is ook dat elke Belg makkelijk toegang krijgt tot de grote lijnen van zijn geschiedenis en dat hij de nationale symbolen kent, zoals in het merendeel van de landen het geval is", besluit hij. (belga/bdr)

Alain Destexhe
UNKNOWN Alain Destexhe