Motoren van Sojoez floepen plots aan en verschuiven ruimtestation ISS

De Sojoez TMA-15M aan het ISS.
AFP De Sojoez TMA-15M aan het ISS.
Bij de voorbereidingen voor de afkoppeling van een bemande Sojoez-capsule van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn gisteren de motoren van een Sojoez onverwacht aangefloept, waardoor de positie van de kolos licht veranderde, zo heeft het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos bekendgemaakt.

Tijdens het testen van de radiosystemen voor de nadering tot en het koppelen van het ISS en de Sojoez begonnen om 18.32 uur Moskou-tijd de motoren van één van de twee aan het complex hangende Sojoezzen plotsklaps te draaien, waardoor de locatie van de spacemeccano lichtjes wijzigde, zei Roscosmos. Alle maatregelen om het ISS te stabiliseren, zijn genomen.

Er is geen gevaar (geweest) voor de zeskoppige bemanning van het ISS, het ruimtestation zelf en de voor morgen voorziene terugkeer van de Sojoez TMA-15M met drie opvarenden van het complex, benadrukt Roscosmos. Het gaat om de Rus Anton Sjkaplerov, de Amerikaan Terry Virts en de Italiaanse Samantha Cristoforetti. Hun terugkeer was voor 12 mei gepland maar liep vertraging op door de mislukte lancering van en het weer in de dampkring komen van de onbemande Russische ruimtecargo Progress M-27M.

Specialisten onderzoeken wat er gisteren precies is gebeurd. Bij welke Sojoez het incident zich voordeed, zei Roscosmos niet. Maar op gezag van een bron in de Russische ruimtevaartindustrie meldde het staatspersbureau Sputnik dat het de motoren van de Sojoez TMA-15M betrof. Die zouden minder dan een minuut tijdens een routinetest met het Kurs-koppelingssysteem gedraaid hebben.

De Sojoez TMA-15M zal zich morgen om 12.20 uur Belgische tijd losmaken van het ISS. De landing in de steppen van Kazachstan is voorzien voor 15.43 uur, zo heeft de Amerikaanse NASA vandaag gemeld.

Deze middag heeft de gezagsoverdracht plaatsgevonden en is de Rus Gennadi Padalka gezagvoerder over het complex. Zijn voorganger was Virts. In 2009 nam Belgisch astronaut Frank De Winne het gezagvoerderschap over het ISS over van Padalka.