Mogelijk oudste uittreksel uit Odyssee ontdekt bij opgravingen in Griekenland

EPA
Archeologen hebben bij opgravingen in Griekenland een kleitablet ontdekt die mogelijk het oudste geschreven uittreksel is van de Odyssee van Homerus dat ooit werd gevonden. Dat zegt de Griekse minister van Cultuur.

De tablet werd ontdekt vlakbij de ruïnes van de tempel van Zeus in de oude stad Olympia en zou stammen uit de Romeinse tijd. Een exacte datering is er voorlopig nog niet, maar de vondst is “een grote archeologische, epigrafische, literaire en historische ontdekking” volgens het ministerie van cultuur in Griekenland.

Zwerftocht

De Odyssee stamt vermoedelijk uit de achtste eeuw voor Christus en vertelt het verhaal van de zwerftocht van de held Odysseus na de Trojaanse oorlog en zijn thuiskomst na 10 jaar op het eiland Ithaka. Het gedicht van 12.000 versregels is opgedeeld in 24 boeken.


De kleitablet die door Griekse en Duitse archeologen werd gevonden, telt 13 verzen uit het 14de boek. Daarin spreekt de held na zijn terugkeer op Ithaka tot zijn vriend en zwijnenhoeder Eumaios. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    Met de technologie voorhanden gaan ze dat zeker allemaal kunnen ontcijferen en dan begint de vergelijkingsstudie met de reeds gevonden teksten. Wauw! Ik heb alleen fragmenten uit de Ilias gehad op school. Stel je voor: twee vijanden die in elkaars armen vallen en de ene vraagt het lijk van zijn vader en de andere zegt toe. 900vCh en zo menselijk en zo prachtig geschreven.

  • Cyrano de Bergerac

    Die oude Griek had maar een lelijk handschrift. Ik kan er maar weinig van maken: ergens staat "...pseion..." het zijn drukletters en kleine letters door elkaar. Een kleitablet, tja. Dat was niet "voor net", dus moest je niet te mooi schrijven. Leuk om dat terug te vinden van zo lang geleden!