Minder Poolse slachtoffers tijdens Wereldoorlog II

Nazi-troepen tijdens de Duitse inval in Polen (1939)
UNKNOWN Nazi-troepen tijdens de Duitse inval in Polen (1939)

Het Poolse Instituut van Nationale Herdenking heeft vandaag de balans van het aantal Poolse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog naar beneden herzien. Geen 6,03 miljoen Polen, zoals het communistische regime stelde, maar tussen 5,62 en 5,82 miljoen Polen zouden volgens het Instituut het leven verloren hebben tijdens de oorlog.

De nieuwe schatting werd opgesteld door historici van het Instituut die al jarenlang onderzoek voeren naar de misdaden van de nazi's en de stalinisten in Polen. Ze hielden zowel rekening met de Poolse joden, de niet-joodse Polen alsook andere inwoners van Polen die het leven lieten tijdens de bezetting door de Duitsers en de Sovjets.

320.000 Sovjetdeportaties naar Siberië

Volgens het Instituut stierven tussen 5,47 en 5,57 miljoen mensen tijdens de Nazibezetting. De Sovjets zouden verantwoordelijk zijn voor de dood van 150.000 mensen in Polen. Het aantal door de Sovjets uitgevoerde deportaties naar Siberië werd eveneens bijgesteld, van één miljoen naar 320.000.

Volgende week dinsdag wordt de zeventigste verjaardag van het begin van de Tweede Wereldoorlog herdacht. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische premier Vladimir Poetin wonen samen met de Poolse president Lech Kaczynski een plechtigheid bij in de havenstad Gdansk. (belga/mvdb)