Miljardair wil ze exploiteren maar van wie is de maan eigenlijk?

REUTERS
Naveen Jain is een miljardair die waardevolle grondstoffen van de maan naar de aarde wil brengen. Volgend jaar al wil hij met zijn bedrijf MoonEx het eerste commerciële robotruimtevaartuig naar de maan sturen, met de goedkeuring van NASA. Maar mag je de maan zomaar exploiteren? Van wie is de maan eigenlijk?

Jain wil naar eigen zeggen de maan exploiteren "voor haar grondstoffen ten voordele van de mensheid". De maan heeft dan ook heel wat rijkdommen: goud, kobalt, ijzer, palladium, platina, wolfraam en Helium-3. Dat laatste is een gas dat een oplossing zou kunnen bieden voor het energieprobleem waar onze planeet mee geconfronteerd zal worden.

Als de eerste landing van de ruimtesonde goed verloopt, verwacht Jain dat er bij de tweede en derde missie ook edelmetalen, mineralen en zelfs maanstenen naar de aarde gebracht worden.

Van iedereen en niemand

Maar wie is eigenaar van de maan? Volgens de 'Overeenkomst met betrekking tot de maan' van de Verenigde Naties uit 1979 "zijn de maan en haar natuurlijke rijkdommen gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid". Die internationale overeenkomst is pas sinds 1984 van kracht.

De maan is dus van iedereen en van niemand. Maar NASA werkt alvast samen met bedrijven als Moon Express om commerciële ruimtetuigen te ontwikkelen. "NASA heeft natuurlijk heel wat ervaring als het over de maanlandingen gaat", zegt Jain aan CNBC. "Zij willen die kennis doorgeven aan een bedrijf als het onze dat het meeste kans op succes biedt."

youtube
MoonEx


Een maanlander heeft MoonExpress al. Een prototype van de MX-1 werd begin dit jaar succesvol getest op het Kennedy Space Center in Florida, in samenwerking met NASA. Er zullen nog meer tests volgen dit jaar. MoonExpress nam recent ook het Space Launch Complex 36 op Cape Canaveral over. Dat historische lanceerplatform, dat NASA gebruikte voor de Surveyor maanlanders, zal ingezet worden voor de MX-1. Jain denkt in 2016 klaar te zijn om echt op de maan te landen.

"Het doel is te laten zien dat voor de eerste keer een bedrijf de technologie heeft ontwikkeld om zacht te landen op de maan", zegt hij. "Landen op de maan is niet het moeilijkste deel, zacht landen is het moeilijkste."

MoonExReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.