Zuidpoolijs groeit sneller dan het smelt

REUTERS
Het ijs op Antarctica groeit sneller dan het smelt, blijkt uit nieuw onderzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Tussen 2003 en 2008 groeide het ijs netto met 82 miljard ton per jaar. Het onderzoek spreekt bevindingen uit het laatste klimaatrapport van het VN-Klimaatpanel tegen, dat stelt dat Antarctica ijs verliest.

Op grond van satellietgegevens stelt de ruimtevaarorganisatie NASA dat het Zuidpoolijs tussen 1992 en 2001 netto groeide met 112 miljard ton per jaar. In de periode van 2003 tot 2008 was dat jaarlijks 82 miljard ton.

Volgens NASA verliezen gletsjers versneld ijs, maar leidt toegenomen sneeuwval, die 10.000 jaar geleden al begon, ertoe dat het continent die verliezen nog steeds goedmaakt. "Aan het einde van de laatste IJstijd werd de lucht warmer en werd er meer vocht over het continent verplaatst, wat leidde tot een verdubbeling van de sneeuwval", zegt glacioloog Jay Zwally, hoofdauteur van de studie.

Slecht nieuws

Het goede nieuws is volgens Zwally dat Antarctica momenteel niet bijdraagt aan de stijging van de zeespiegel, maar een stijging van 0,23 millimeter per jaar voorkomt. "Maar dit is ook slecht nieuws. Als de 0,27 millimeter stijging per jaar niet aan Antarctica kan worden toegeschreven, betekent dat dat die stijging door iets anders, waar we geen rekening mee houden, wordt veroorzaakt."

Zwally wijst erop dat binnen enkele tientallen jaren de groei van het ijs op Antarctica kan ophouden, als de afname van de groei doorzet in het huidige tempo en de sneeuwval niet meer in staat is de verliezen te compenseren.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels