Zoveel restafval produceert jouw gemeente

Hoewel het aantal Vlamingen blijft toenemen, daalt onze afvalberg bijna dubbel zo snel. Dat blijkt uit een nieuw, verrassend rapport van afvalstoffenmaatschappij OVAM. In vergelijking met 2000 produceert de gemiddelde Vlaming nu al 100 kilo mínder vuil. Dat is onder meer te danken aan dure huisvuilzakken, kringloopwinkels, composthopen en herbruikbare tassen en bekers. Maar hoeveel restafval produceert jouw gemeente? Ga op deze kaart na hoeveel kilogram de gemiddelde inwoner van jouw gemeente per jaar produceert. Lichtroze? Proficiat, dan produceer je weinig afval. Donkerrood of zwart? Dan is er nog werk aan de winkel.

Terwijl we rond de eeuwwisseling elk nog goed waren voor gemiddeld 560 kilogram afval per jaar, is dat nu nog 'maar' 467,7 kilogram - het beste resultaat in 20 jaar. Zowel het restafval (huisvuil, grofvuil en gemeentevuil) als de selectief ingezamelde afvalstoffen (o.a. papier, karton, pmd, groen- en bouwafval) blijven in dalende lijn gaan. Je zou vermoeden dat we door de financieel-economische crisis ook minder aankopen doen. Maar onderzoek van OVAM spreekt dat ronduit tegen. De ­reële bestedingen zijn zelfs lichtjes toegenomen. «In vergelijking met de buurlanden staat Vlaanderen simpelweg aan de Europese top», luidt het.

Toch komen die puike resultaten niet zomaar uit de lucht vallen. «Een belangrijke motor is het invoeren van de sorteerplicht geweest», zo valt te horen. Dat heeft de Vlaming al een stuk bewuster gemaakt over de gigantische hoeveelheden vuil die hij produceert. Het extra duwtje in de rug is er gekomen dankzij het principe 'de vervuiler betaalt'. Zo vragen gemeenten per vuilniszak van 60 liter tegenwoordig tussen 0,75 en 2,25 euro. Die redelijk hoge tarieven hebben tot een aanzienlijke daling van de berg restafval geleid, met -20 tot -50%. Doorgaans geldt: hoe duurder de zak, hoe lager de hoeveelheid afval.

"De Vlamingen zijn inmiddels Europese top."

Joke Schauvliege

Weinig afval in Herstappe, veel in Pepingen

"De Vlamingen zijn inmiddels Europese top", dat zegt Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V). "Zowel met het sorteren als met het terugdringen van de afvalberg. Maar we kunnen nóg beter." Dat blijkt zeker uit een overzicht per gemeente.

De gemiddelde inwoner van Pepingen produceert nog liefst 207,1 kg restafval, of liefst 2,5 keer méér dan de gemiddelde Herstappenaar. Op het bovenstaande kaartje kan je zien hoe vervuilend jouw gemeente is. Lichtroze? Proficiat, dan produceer je weinig afval. Donkerrood? Dan is er nog werk aan de winkel.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels