Zoveel poolijs is de aarde al kwijtgespeeld sinds 1979

Dat 2015 het warmste jaar ooit wordt sinds het begin van de metingen, dat weten we. Dat de ijskappen aan een beangstigend tempo smelten ook. Maar te vaak gaan de apocalyptische verhalen over het smeltende ijs op Antarctica gepaard met een kwistig gegoochel met cijfertjes, gebald gezwaai met statistieken en vooral een ingewikkeld taaltje. Hoe maak je het probleem van global warming en smeltende ijskappen echt bevattelijk? Met een interactieve kaart als deze.

De interactieve kaart is een ware eye-opener. Ze neemt je mee in de tijd tot september 1979 en visualiseert het smelten van de ijskappen tot september 2014. Data van 2015 zijn nog niet toevoegd, maar NASA meldde onlangs dat het totale ijsvolume van de ijskap van de Arctische oceaan nog nooit zulke lage minima bereikte als in de afgelopen septembermaand.

De blauwe lijn geeft het totale ijsgebied aan en de oranje lijn toont de gemiddelde land-oceaan temperatuuranomalieën relatief tot een baseline van 1951-1980. Gebruik zelf maar eens de slider links vanonder om het ongelofelijke verschil tussen 1979 en nu te vergelijken.