Zeventien Amerikaanse staten dagen federaal milieuagentschap voor de rechter wegens versoepelde uitstootnormen

Zeventien Amerikaanse staten dagen het federale milieuagentschap EPA (Environmental Protection Agency) voor de rechter. Dat doen ze nadat het EPA begin april besliste om beperkingen op uitstootnormen en regels over brandstofefficiëntie van voertuigen in de VS ongedaan te maken. Het beeld komt van een protestactie van fietsers in Berlijn tegen dieselwagens.
Getty Images Zeventien Amerikaanse staten dagen het federale milieuagentschap EPA (Environmental Protection Agency) voor de rechter. Dat doen ze nadat het EPA begin april besliste om beperkingen op uitstootnormen en regels over brandstofefficiëntie van voertuigen in de VS ongedaan te maken. Het beeld komt van een protestactie van fietsers in Berlijn tegen dieselwagens.
Zeventien Amerikaanse staten dagen het federale milieuagentschap EPA (Environmental Protection Agency) voor de rechter. Dat doen ze nadat het EPA begin april besliste om beperkingen op uitstootnormen en regels over brandstofefficiëntie van voertuigen in de VS ongedaan te maken.

Midden vorige maand raakte al bekend dat de procureur-generaal van de Amerikaanse staat Californië en de California Air Resources Board (CARB) - het agentschap van de Californische overheid dat zich bezighoudt met luchtvervuiling - naar de rechter zouden stappen tegen het EPA. Nu hebben ze echter een coalitie op poten gezet met nog eens zestien andere staten en het District of Columbia (de hoofdstad Washington), zo kondigden ze aan.

Zuinige auto's

De staten zijn niet te spreken over het ongedaan maken van een maatregel voor properdere en zuinige auto's, die onder de vorige president Barack Obama werd ingevoerd. Concreet gaat het onder meer om een verordening waarbij auto's vanaf 2025 met één gallon minstens 54 mijl moeten kunnen afleggen (4,4 liter per 100 kilometer).

Uitstoot van een dieselauto.
AP Uitstoot van een dieselauto.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jozef Vermeir

  Dat ze is stoppen over diesel te melken en hun big blocks uit het verkeer halen !

 • ERIK M. VAN MALDEREN

  Gaat de USA het slechter doen dan China? Economische vooruitgang gaat gepaard met milieuvriendelijke en menswaardige investeringen, ook al zijn die duurder.

 • Jack Vanderveen

  Procederen is reeds decennia een tijd en geld verslindende bezigheid van vooral lynxe groeperingen. Ga niet procederen maar ga van dat geld initiatieven ontwikkelen die er werkelijk aan het item toe bijdragen.

 • Nick de Anno

  Diesel doet 2x zo veel met 1 liter brandstof, de uitstoot is amper 40% en met een roetfilter (zoals bij nieuwe wagens) is er quasi geen uitstoot. 4L per 100 is heel normaal voor en grote auto....benzine doet 10L of meer....wie belazerd nu wie? Uitstoot moet eens gemeten worden per liter dat die nodig hebben....dan komt de waarheid wel boven. Benzine auto's verbruiken makkelijk 3x meer!