Zes miljoen bomen nodig om Vlaamse steden leefbaarder te maken bij hittegolf

Bomen bieden in steden niet alleen schaduwplekken, maar verdampen ook water waardoor ze de omgeving verkoelen.
Shutterstock Bomen bieden in steden niet alleen schaduwplekken, maar verdampen ook water waardoor ze de omgeving verkoelen.
De vereniging BOS+ eist dat de komende Vlaamse regering werk maakt van een grootschalige vergroening van steden en dorpen. Bomen hebben een sterk verkoelend effect en kunnen de temperaturen met meerdere graden doen dalen. Op korte termijn zijn volgens BOS+ minstens zes miljoen bomen nodig om "op een ecologische en verantwoorde manier de temperaturen leefbaarder te maken bij hittegolven".

Bomen bieden in steden niet alleen schaduwplekken, maar verdampen ook water waardoor ze de omgeving verkoelen, stelt de organisatie in een persbericht.

"In de open ruimte, in villawijken in het groen en in bos- en natuurgebieden blijft de temperatuur nog redelijk binnen de perken. Maar door de verharding en het gebrek aan groen en water in sommige stadsdelen wordt de warmte tijdens een hittegolf in steen, beton en roofing opgeslagen, en daar zeer lang vastgehouden", verklaart directeur Bert De Somviele. "Als gevolg hiervan is er een verschil dat kan oplopen tot maar liefst 10 graden Celsius tussen de hitte-eilanden in de stad en het groenere buitengebied."

Om de steden bij hittegolven leefbaarder te maken, moeten volgens BOS+ op korte termijn minstens zes miljoen bomen bijgeplant worden. 
66 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Van De Plas

  Op school al geleerd, 50 jaar geleden, bomen nemen CO2 op en geven O2 af. Wat dan met die windmolens? Een nieuwe zonnepaneelfarce ,?

 • Karel Van Biezen

  Dit klopt en ligt ook in lijn met wat specialisten aangeven voor toekomstige ontwikkeling van steden. In de praktijk stelt men echter het omgekeerde vast daar lokale gemeentebesturen, die vooral geïnteresseerd zijn in hun eigen zakken te vullen, zoveel mogelijk bebouwen en verkavelen voor het surplus aan opbrengsten. Een bos brengt immers niets op. Kalmthout is er een schrijnend voorbeeld van. Daar heeft de CD&V burgemeester bijna 5 ha bos laten kappen in het abdij domein de greef.

 • Gerard Braeckmans

  hugo wouters, je zou het ook anders kunnen bekijken: een auto hoort niet in een bos!

 • Jan Rodrigus

  Zet er een paar bij op de fiets en voetpaden

 • Jurgen Vanheessen

  Overal meer bomen en struiken verplichten in woonwijken maar de meesten met geen werk meer hebben aan het onderhoud ervan en leven in een industriële wijk met schutting en enkel gras.