WWF: “Middellandse Zee verstikt in plastic afval”, toerisme grootste oorzaak

Plasticafval in de Middellandse Zee.
EPA Plasticafval in de Middellandse Zee.
De landen rond de Middellandse Zee beheren hun plastic afval slecht, waardoor ze de zee steeds meer vervuilen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van WWF. "De Middellandse zee is aan het verstikken in plastic afval", zegt de organisatie, die Belgische vakantiegangers oproept om deze zomer hun goede gewoontes mee te nemen op vakantie. Het plastic dat de Middellandse Zee vervuilt is namelijk voor een groot deel afkomstig van populaire vakantiebestemmingen als Barcelona, Venetië, en Tel Aviv. 

In haar nieuwe rapport "Stop de Plastic Tsunami: hoe mediterrane landen hun zee kunnen redden" evalueert WWF alle mediterrane landen en hun prestaties in de aanpak van plasticvervuiling van productie tot consumptie.

Uit het rapport blijkt dat elk jaar 0,57 miljoen ton plastic de Middellandse Zee invloeit - dat is het equivalent van 33.800 plastic flessen, per minuut. En die plasticvervuiling zal volgens de organisatie blijven groeien, met een verwachte verviervoudiging van de productie van plastic afval in de regio tegen 2050. De concentratie microplastics in Middellandse Zee ook is een van de hoogste ter wereld, aldus het rapport. 

Kustactiviteiten zijn verantwoordelijk voor de helft van het plastic dat de zee binnenkomt. Elke dag verzamelt elke kilometer kustlijn meer dan 5 kilogram plastic afval. Het Turkse Cilicië heeft de hoogste kustlijnvervuiling van de Middellandse Zee, met 31,3 kilo per kilometer kust/strand. Tot de meest vervuilde kustlijnen behoren enkele belangrijke toeristische bestemmingen zoals Barcelona, Tel-Aviv, Valencia, de baai van Marseille en de kust van Venetië. In de zomermaanden neemt de vervuiling in zee met 40 procent toe. Ongeveer 200 miljoen mensen bezoeken dan toeristenoorden aan de Middellandse Zee.

België exporteert afval naar Turkije

Om het nog erger te maken, importeren veel landen die al problemen hebben met hun afvalbeheer ook grote hoeveelheden afval, zegt WWF. Zo is België een van de grootste uitvoerders van plastic afval naar Turkije, een land dat nauwelijks controleert, laat staan recycleert, volgens WWF.

WWF roept daarom iedereen op om de internationale petitie te ondertekenen voor een globaal akkoord tegen plasticvervuiling van de oceaan, die al meer dan 500.000 handtekeningen verzamelde. Daarnaast vraagt de organisatie iedereen die deze zomer naar de Middellandse Zee trekt, om plastic voor eenmalig gebruik zoveel mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld door geen rietjes, plastic roerstaafjes of wegwerpbekers te gebruiken en je eigen drinkbus mee te nemen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.