WWF België zamelt al 350.000 euro in voor slachtoffers van Australische bosbranden (maar let op voor de charlatans)

Ook buidelratten worden door Australische brandweermannen niet in de steek gelaten.
Photo News Ook buidelratten worden door Australische brandweermannen niet in de steek gelaten.
De bosbranden in Australië hebben al aan tientallen mensen het leven gekost. Honderden huizen zijn vernield, duizenden inwoners moesten geëvacueerd worden en miljoenen hectaren zijn in rook opgegaan. Een ecoloog schatte dat al een miljard dieren omgekomen zijn in de vlammenzee. De inzamelactie van WWF België loopt intussen als een trein, maar niet alle initiatieven voor de slachtoffers hebben even nobele bedoelingen.

Een woordvoerder laat weten dat in ons land via 6.000 donaties al 350.000 euro ingezameld is. De opbrengst zal vooral dienen om de natuur te herstellen en de opvang van gewonde dieren te regelen.

Photo News

Tot hier alles prima, maar helaas is het ook opletten geblazen. Vooral op Instagram duiken heel wat profielen op van oplichters die de natuurramp misbruiken voor eigen geldgewin. Zij maken loze beloften om in ruil voor likes geld te storten of bomen te planten. “Eén like = storting van 1 dollar”, klinkt het dan bijvoorbeeld. Eigenaars van profielen als @thewildfund en @australiasafety beloofden zelfs vijf dollar te schenken als u simpelweg hun account zou volgen. En ze hadden naar eigen zeggen al “450.000 dollar gedoneerd”.

De eigenaars van deze twee accounts misbruikten de miserie in Australië voor eigen geldgewin. De profielen werden intussen offline gehaald.
RV De eigenaars van deze twee accounts misbruikten de miserie in Australië voor eigen geldgewin. De profielen werden intussen offline gehaald.

Eigen bankrekeningnummer
In realiteit is de grotere fanbasis het enige wat hen interesseert, want dan worden hun profielen financieel meer waard voor commerciële deals. Van zodra de commotie gaan liggen is, halen ze alle berichten in verband met de verwoestende brand van hun profiel en passen ze hun accountnaam aan. Niets gebeurd, lijkt het. Maar die duizenden extra volgers pakken ze hen niet meer af. De profielen in kwestie zijn intussen -na grondig onderzoek van ‘The Huffington Post- offline gehaald.

Photo News

Sommige bestaande influencers spelen het nog minder subtiel: ze lanceren een oproep om geld te storten voor de slachtoffers, maar geven dan simpelweg hun eigen bankrekeningnummer op. De plechtige belofte om het geld naar de gepaste hulporganisatie door te storten, krijgt u er gratis bovenop.

Een wallaby eet van de wortels die massaal vanuit vliegtuigen en helikopters gegooid werden.
EPA Een wallaby eet van de wortels die massaal vanuit vliegtuigen en helikopters gegooid werden.

Wie zijn of haar steentje wil bijdragen, doet dat dus het best via de donatiepagina van WWF België. Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) had vandaag nog een ontmoeting met de Australische ambassadeur in ons land, Justin Brown. Hij herhaalde dat België Australië zal blijven helpen in de strijd tegen de hevige bosbranden.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • emiel wouters

  Let op voor de charlatans is hun boodschap, goed wetende dat 70 to 80% aan hun vingers blijft plakken. Wie zou er de charlatans zijn?

 • Erwin De Meyer

  Van mij geen eurocent !

 • Tina Peeters

  Wie zijn of haar steentje wil bijdragen doet dat gewoon best via de officiële Australische organisaties en niet WWF België. Wires, cfa, red cross, nsw rfs, kola hospital port macquarie,..

 • Peter Bosmans

  Je kan rechtstreeks aan het WWF in Australië storten, dan weet je zeker dat het onmiddellijk ter bestemming komt. Je kan deze kost dan wel niet in aanrekening brengen voor je belastingen.

 • Rik Bogaert

  Weyts gaat glunderen! De mensen kunnen den boom in! Het enige wat telt zijn de dieren! Hij zal wel zelf de cheque bezorgen!