Windturbines dragen bij aan het broeikaseffect

BELGA
Windturbines verminderen de uitstoot van broeikasgassen, maar dragen wel bij aan het broeikaseffect door de hete en vochtige luchtmassa's die ze de atmosfeer in sturen. Dat blijkt uit een studie die vandaag verschijnt in het wetenschappelijk tijdschrift 'Joule'.

Twee Harvard-onderzoekers hebben berekend dat als de hele Verenigde Staten voorzien zouden worden van elektriciteit opgewekt door windmolens, de grondtemperatuur met 0,54 graden zou stijgen in het deel van het land dat bedekt wordt met windturbines. Over het hele continent zou het om 0,24 graden gaan. 

"De windmolen verslaat steenkool op alle milieu-indicatoren, maar dat betekent niet dat de impact ervan te verwaarlozen is", zegt coauteur David Keith, professor engineering aan Harvard.

De auteurs van deze nieuwe studie schatten ook dat de impact van zonne-energiecentrales tien keer kleiner zou zijn dan die van windturbines, voor de opwekking van eenzelfde hoeveelheid elektriciteit.

De gemiddelde temperatuur op aarde is sinds het einde van de 19de eeuw met ongeveer een graad toegenomen. Het klimaatakkoord van Parijs roept landen op om de verhoging te beperken tot 1,5 tot 2 graden, om catastrofale gevolgen voor het milieu te voorkomen.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  Schaf de vliegers, boten en ruimtereizen af en investeer in goed openbaar vervoer dat dag en nacht rijd. Verhoog de boete op sluikstorten en stop met plastic verpakkingen. Dan gaat u lucht direct properder zijn i.p.v. al die bullshit maatregelen van die slechte regering (enkel de dieselgebruiker viseren, pesten en extra laten betalen).

 • cedric van nyevelt

  oplossing is nochtans zo simpel ...leer de mensen minder verbruiken , minder op reis moeten gaan , minder alles en gewoon van basis leven ...

 • Gerard Braeckmans

  Ik heb mijn windfan die ik deze zomer gebruikt heb meteen op de recyclagehoop gesmeten. Weg met die warmeveroorzaker!

 • robrecht Peeters

  en de effecten op flora en fauna zijn ook niet mis. Over gans de wereld gezien kost het jaarlijks aan honderdduizend vogels het leven en over al die jaren almiljoenen.Koeien die grazen vlakbij geven beduidend veel minder melk zelfs in de mate dat boeren er mee stoppen. Zelfs graangewassen renderen minder. De mensen die vlakbij wonen worden er horendul van.Windmolens een tijdelijk verschijnsel????,

 • Gino Denil

  En dan hebben ze nog de CO² uitstoot niet mee gerekend die veroorzaakt wordt door de productie van al die windmolens.