Windmolens op Noordzee leverden vorig jaar energie voor ruim 600.000 gezinnen

De windmolens in Zeebrugge.
BELGA De windmolens in Zeebrugge.
De drie windmolenparken op de Noordzee hebben vorig jaar meer dan 2,2 miljoen megawattuur elektriciteit geleverd, goed voor het jaarlijks verbruik van 623.715 gezinnen. Dat meldt staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld). De staatssecretaris heeft het over een "indrukwekkend cijfer, zeker omdat 2014 geen optimaal windjaar was en het derde park Northwind pas in mei operationeel werd".

Op het Belgische deel van de Noordzee zijn 182 windmolens actief, verspreid over drie parken (C-Power, Northwind en Belwind). Hun productie komt overeen met een kleine kerncentrale. Tommelein wil zoals bekend de capaciteit de komende jaren verdubbelen door de bouw van vijf nieuwe windmolenparken (Mermaid, Northwester 2, Seastar, Rentel en Norther). De acht parken samen zullen een vermogen van om en bij 2.200 MW hebben.

Jobs
"De cijfers voor 2014 tonen aan dat de windmolenparken op zee niet alleen belangrijk zijn om onze Europese verplichtingen na te komen, maar ook om onze bevoorrading te verzekeren en een black-out te vermijden. Eens alle windmolens er staan, zal de Noordzee maar liefst 50 procent van de totale jaarlijkse huishoudelijke elektriciteit leveren", aldus Tommelein. Volgens hem creëert de realisatie van de windmolenparken 20.000 nieuwe arbeidsplaatsen tijdens de ontwikkelings- en bouwfase en 800 permanente jobs tijdens de exploitatiefase.

Tommelein vindt dat 2015 veelbelovend is gestart, aangezien januari al een veelvoud van de elektriciteit opbracht van wat de parken in een normale maand genereren.