WHO: "Luchtvervuiling kost 7 miljoen levens per jaar"

Luchtvervuiling boven Seoul, Zuid-Korea.
AP Luchtvervuiling boven Seoul, Zuid-Korea.
Elk jaar sterven naar schatting 7 miljoen mensen door blootstelling aan vervuilde lucht. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport. Volgens de organisatie ademen negen mensen op de tien slechte lucht in.

Fijnstofdeeltjes dringen door tot diep in de longen en het bloedvatenstelsel, waardoor het risico op onder meer beroertes, hartziektes, longkanker en andere longaandoeningen stijgt. De WHO schat dat door blootstelling aan fijn stof jaarlijks ongeveer 7 miljoen mensen overlijden. 

Volgens de organisatie gaat het om zowat 4,2 miljoen overlijdens als gevolg van vervuilde buitenlucht, door de uitstoot van de industrie en het verkeer. Maar daarnaast zijn er ook 3,8 miljoen doden door vervuiling in het huishouden, door bijvoorbeeld te koken met vervuilende brandstoffen en technologieën.

Metropolen

Het zijn de armste bevolkingsgroepen die het hardst geraakt worden. Meer dan 90 procent van de aan luchtvervuiling gelinkte overlijdens gebeurt in lage- en middellageloonlanden, voornamelijk in Afrika en Azië. Daarnaast is de situatie ook erg in de grootste metropolen. "In veel van 's werelds grootste steden worden de WHO-normen voor luchtkwaliteit met meer dan vijf keer overschreden", zegt Maria Neira van de WHO.

Vrouwen dragen beschermende maskers tijdens een slechte dag begin vorige maand in Peking, China.
EPA Vrouwen dragen beschermende maskers tijdens een slechte dag begin vorige maand in Peking, China.29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  En dat gaat Vlaanderen alleen oplossen met veel taksen te leggen en verder niets te doen en het geld verbrassen

 • Marco Maerten

  Chris,ook dat is juist...maar het mag ook niet (fiscaal) aangemoedigd worden. Uiteraard ligt de verantwoordelijkheid bij de burger zelf.

 • Chris Devlaeminck

  Marco Maerten, Jef Van Eyck. Het vervuilen van de Aarde heeft niets met politiek te maken. Heeft wel te maken met één diersoort, de mens.

 • Marco Maerten

  Jef Van Eyck,het zijn NVA op kop die alle alternatieven steeds moedwillig uit eigenbelang tegenwerken om de auto in het verkeer te houden.Ruim 4 miljard voor bedrijfswagens en slechts 3 miljard voor 'verbetering' openbaar vervoer.Politieke keuze? Jawel!

 • Hans Huijsman

  Vervuiling is er idd zoiezo door al die troep die ze bouwen. Maar dat ze dan nog extra aluminum, barium,... In de lucht spuiten met hun vliegtuigen daar word dan weer niks over gezegd, mensen gaan er een langzame dood, kanker, tumoren, ziekte en misvormde kinderen mee tegemoet.