Wetenschappers zagen bosbranden aankomen, zo kleurde Australië rood afgelopen 70 jaar

Jaarlijkse afwijkingen van de gemiddelde temperatuur tussen 1950 en 2019 in Australië. De rode vlekken willen zeggen dat de temperatuur ongeveer 2,5 à 3 °C hoger is dan gemiddeld.
Bureau of Meteorology, Australia Jaarlijkse afwijkingen van de gemiddelde temperatuur tussen 1950 en 2019 in Australië. De rode vlekken willen zeggen dat de temperatuur ongeveer 2,5 à 3 °C hoger is dan gemiddeld.
18 miljoen hectare, ongeveer zes keer de oppervlakte van België, is sinds september in Australië in vlammen opgegaan. Maar dat er nu zware branden woeden in Australië, verbaast wetenschappers niet, ze voorspellen al meer dan tien jaar dat de branden er zaten aan te komen.

Sinds 1910 is Australië meer dan een graad warmer geworden. Ook al klinkt dat niet veel, toch heeft een enkele graad toch catastrofale gevolgen. Zo was volgens het Australian Bureau of Meteorology vorig jaar het warmste en droogste jaar ooit in het land. Het gevaar van de droogte is dat struiken niet veel nodig hebben om vuur te vatten.

Invloed van de klimaatcrisis

De oorzaak van de droogte en warmte komt volgens onderzoek door een opwarming in de Indische oceaan, ten westen van Afrika. Daardoor regent het meer dan normaal in Oost-Afrika, en minder in Australië. Ook door een verandering in windpatronen ontloopt Australië regenval in de winter. Volgens wetenschappers sturen de broeikasgassen die we uitstoten, de weerpatronen in de war.

Volgens wetenschappers zullen bosbranden veel vaker voorkomen in de toekomst.
EPA Volgens wetenschappers zullen bosbranden veel vaker voorkomen in de toekomst.

In Australië is het normaal dat het weer vlug kan omslaan: de ene dag kan het 40°C zijn, om de volgende dag te hagelen. Maar experten waarschuwen dat die verschillen door de klimaatverandering alleen maar extremer zullen worden.

Een groot deel van de bosbranden in Australië zijn de voorbije dagen gedoofd door zware regen, maar de Australische autoriteiten waarschuwen dat het gevaar nog niet geweken is. De branden kunnen nog tot maart doorgaan. 

Bij de branden kwamen minstens 28 mensen om het leven, 3.000 woningen zijn verwoest en een miljard dieren werden getroffen.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • emiel wouters

  Nog een geluk dat ze het zagen, het zou anders een erge catastrofe geweest zijn. Nu er snel iets aan doen, voor de regen alles uitdooft.

 • Ferdinand Engelbeen

  Pure onzin, als de "blanken" die het bosbeheer van Oost Australië in handen hebben dezelfde preventieve methodes van de Aboriginals van tijdig afbranden van het lage struikgewas hadden toegepast, dan hadden die branden nooit zo'n omvang gehad. Het is in Oost Australië nu niet droger dan 100 jaar geleden: het droogste jaar in Sidney was in 1849... Maar budget en plaatselijke actiegroepen hebben de preventieve branden belet, met alle gevolgen van dien.

 • Johan Thyssen

  gelukkig hersteld natuur zicht steeds als het de kans krijgt

 • Luc VAN BEVEREN

  Zonde voor die bomen, en dieren.

 • Eugene Gysels

  Wetenschapper zagen juist niks, de echte natuurkenners van Australië, de Aboriginals zijn de enigen in heel Australië die de natuur door en door kennen en dus weten hoe ze zo'n branden kunnen voorkomen, iets dat ze al millennia doen.