Ga naar de mobiele website
^ Top

Wetenschappers spreken gewone-mensentaal: mens verandert klimaat

Er is nog geen zekerheid over de relatie tussen de klimaatverandering en extreme weerfenomenen zoals de enorme droogte in de VS.
Photo News Er is nog geen zekerheid over de relatie tussen de klimaatverandering en extreme weerfenomenen zoals de enorme droogte in de VS.
Wetenschappers zijn er meer dan ooit van overtuigd dat de mens aan de oorzaak ligt van de klimaatverandering. De Amerikaanse en Britse academies voor wetenschappen stellen dat in een nieuwe publicatie. In gewone-mensentaal bovendien.

De US National Academy of Sciences en de Royal Society in Groot-Brittannië, twee prestigieuze instellingen, hebben zopas 'Climate Change. Evidence en Causes' uitgebracht, een overzicht van het belangrijkste wetenschappelijke bewijsmateriaal over de klimaatverandering.

Stijgende temperaturen, stijgende zeespiegel, smeltend ijs: voor de Amerikaanse en Britse wetenschappers staat het vast dat het klimaat verandert. En dat de mens de oorzaak is.

Twintig vragen
Ze zetten de belangrijkste bewijzen op een rijtje. En vooral, ze doen dat in gewone-mensentaal. Dat gebeurt aan de hand van twintig heldere vragen. Bijvoorbeeld: "Warmt het klimaat op?" en "Zijn klimaatveranderingen van enkele graden reden tot bezorgdheid?" De grote hoeveelheid beelden en grafieken maakt het allemaal nog aanschouwelijker.

"Het bewijs is duidelijk", staat in het rapport. "Maar in de wetenschappen is het nu eenmaal zo dat niet elk detail helemaal duidelijk of zeker is. En niet alle pertinente vragen zijn al beantwoord."

Zaken waar nog onzekerheid over bestaat, zijn onder meer de recente vertraging van de opwarming van de aarde en de relatie tussen de klimaatverandering en extreme weerfenomenen zoals onlangs de hevige regen in Engeland en de enorme droogte in de VS.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Gesponsord

Meld een bug